04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Blik op de toekomst in Soest

KMar biedt uniek inkijkje in dark web

'De samenleving digitaliseert razendsnel. De KMar kan niet achterblijven'

Een elektrisch vliegtuigje, een exoskelet, een 3D-printer en een solarboot. In het Nationaal Militair Museum in Soest konden bezoekers zich half oktober vergapen aan allerlei technologische vernieuwingen tijdens het hi-tech evenement 'Science for Humanity'. Ook de Koninklijke Marechaussee was vertegenwoordigd met presentaties over innovatieve paspoortcontrole op Schiphol en het dark web.

Geen lange wachtrijen meer op Schiphol? Niet steeds opnieuw je paspoort uit je tas grissen voor een controle? Het lijkt verre toekomstmuziek, maar de KMar is hard op weg om de passagiersstroom op de luchthaven te versnellen met behulp van biometrie. In een donkere zaal van het museum die omgedoopt is tot 'Cyber Dome' luisteren bezoekers geboeid naar Robin van der Kamp, manager van dit project. "Reizigers gaan straks waarschijnlijk op basis van hun gezichtskenmerken door de controles", onthult hij.   

Het concept heeft de naam 'seamless passenger flow' meegekregen, vrij vertaald: naadloze passagiersstroom. Seamless Flow is onderdeel van een groot digitaliseringstraject op Schiphol, dat in nauwe samenwerking wordt uitgevoerd met AAS (Amsterdam Airport Schiphol) en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

"Wanneer wordt dit ingevoerd?", klinkt het belangstellend vanuit de zaal. "Momenteel testen we de techniek", weet Van der Kamp. “We hopen volgend jaar een test met echte passagiers uit te voeren. Als die ervaringen positief zijn, kunnen we het systeem vrij snel uitrollen."

Het driedaagse evenement was de eerste dag gericht op studenten en werving en in het weekend op de algemene museumbezoeker.

De plannen kunnen op goedkeuring van de museumbezoekers rekenen. "De wachtrijen op Schiphol waren veel in het nieuws", weet een van hen. "Het is goed om te zien dat de KMar bezig is om dit aan te pakken." Versnellen van de controle is een belangrijk voordeel van het systeem, maar de KMar focust natuurlijk vooral op de veiligheid. "Met dit systeem hebben we eerder in beeld wie er op de luchthaven is. Bovendien neemt de technologie de eenvoudige checks voor zijn rekening, zodat grensbewakers meer tijd over hebben voor reizigers die meer aandacht behoeven."

Om de doorstroom van passagiers te versnellen en veiliger te maken, werkt de KMar onder meer samen met Schiphol en de KLM, vertelt Van der Kamp.

Dark web

Een stukje verderop neemt luitenant-kolonel Edwin Noordzij, senior stafadviseur Cyber van de KMar, de museumbezoekers mee naar een hele andere wereld: die van het dark web. De meesten hebben er wel eens van gehoord, maar nooit gezien. Noordzij biedt hen dan ook een uniek inkijkje in de krochten van het internet. Wapens, drugs of valse paspoorten kopen? Via een eenvoudige muisklik kunnen internetters anoniem illegale producten aanschaffen. 

'Nerds zijn de nieuwe helden'

Noordzij vertelt over de invloed van het dark web op het werk van de KMar.

Maar waag je niet op het dark web, waarschuwt Noordzij. "Je begeeft je daar in een wereld vol criminelen die je kunnen oplichten en malware op je computer kunnen installeren. Bovendien kun je worden ontdekt door undercover opsporingsinstanties; door eigen fouten ben je vaak toch weer te de-anonimiseren."

Bezoekers proberen neppaspoorten van echt te onderscheiden. Dat blijkt soms verdraaid lastig. De KMar treft jaarlijks ruim 1.000 valse en vervalste ID-bewijzen aan op Schiphol.

‘Hansa Market’

"En drijf er natuurlijk vooral geen handel." Noordzij geeft enkele voorbeelden van handelaren die miljoenen vergaarden, maar levenslang achter de tralies belandden. Onlangs rolden de Nederlandse autoriteiten een van de grootste illegale marktplaatsen op, 'Hansa Market', vertelt Noordzij trots. Ook de KMar speelde daarin een rol met team Dark Web, waarin politie en KMar samen de criminaliteit op het dark web bestrijden.

"Wij begeven ons op internet om illegale handel te voorkomen, te verstoren en te bestrijden", legt Noordzij uit. "De samenleving digitaliseert idioot snel en de KMar kan niet achterblijven. Cybercrime neemt exponentieel toe." In het verlengde daarvan benadrukt Noordzij het belang van ICT’'rs voor de KMar. “Nerds zijn de nieuwe helden.” Zodra een jongetje zijn vinger opsteekt om trots te vertellen dat hij later ICT'er wil worden, springt Noordzij daar meteen op in: "Dan mag jij na de presentatie even langskomen", grapt hij.  

Links: Mensen met vragen over de mogelijkheden van een KMar-carrière kunnen terecht bij opperwachtmeester Sophie. Rechts: Wie wil er nou niet stoer op de foto op een KMar-motor.

Tekst: ritmeester Henny de Boer   |   Foto's: Phil Nijhuis