Tunis, Tunesië

Links: Cap Engela, het meest noordelijke punt van Afrika. || Rechts: Kantorencomplex in Tunis waar EUBAM is gehuisvest.

"Sinds 20 maart 2017 ben ik, Durk, voor een jaar op missie, en als migratie-expert werkzaam voor de European Union Border Assistance Mission in Libya (EUBAM Libië). Vanuit het naastgelegen Tunesië dragen wij ons steentje bij aan deze missie die als doel heeft de Libische autoriteiten te ondersteunen bij het versterken van de rechtshandhavingsketen, het grensmanagement en het bestrijden van (georganiseerde) criminaliteit en terrorisme. De missie, geboren uit de politieke en veiligheidssituatie in Libië, loopt sinds 2014.  We verzorgen opleidingen en begeleiden de Libische grensbewakingseenheden. Ook adviseren we de Libiërs over de ontwikkeling van een nationale strategie voor Integrated Border Management (IBM).

Links: De grootste moskee van Afrika in Kairouan (Tunesië). || Rechts: Altijd handig zo'n vaarbewijs.

EUBAM Libië bestaat uit twee operationele teams en ik ben ingedeeld bij het Border Management & Migration Team. Het team bestaat uit vijf collega's, afkomstig van Polisen (Zweden), Polizia di Stato (Italië), Guardia Civil (Spanje) en Guardia di Finanza (Italië). Regelmatig vliegen wij van Tunis naar Tripoli om te overleggen met de Libische ketenpartners.

Links: Bizerte. Inspectie van onderhoud aan GACS schepen. || Rechts: De Medina in Tunis.

Onze prioriteit is het formaliseren van trainingen voor de diverse grensbewakingseenheden. Momenteel zijn dat acht eenheden afkomstig van zes verschillende ministeries. Deze trainingen zijn in samenwerking met de Libische eenheden verwerkt in een trainingscatalogus, die zal worden aangeboden aan de Europese Unie. Het is vervolgens aan de desbetreffende Europese landen om te bepalen of ze een bijdrage willen leveren aan het uitvoeren van deze trainingen.

Samenwerking tussen EUBAM, EUCAP Niger, EUCAP Mali, Frontex en Europol.

Een andere prioriteit is de General Administration for Coastal Security (GACS), in de volksmond 'Coastal Police' genaamd. Wij gaan de GACS adviseren en begeleiden met de capaciteitsopbouw en ondersteunen met het opmaken van operationele concepten en bijvoorbeeld 'rules of engagement'. Verder zullen we advies uitbrengen op het gebied van investeringen in human resources, trainingen, materiaal en faciliteiten. Uitdagingen genoeg!"

Kapitein Durk
Border Management & Migration Team
European Union Border Assistance Mission in Libya