01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Hoe zij het vinden om in de zomerperiode te werken

5 collega's delen hun ervaringen

Terwijl velen genieten van een welverdiende vakantie wordt er door de KMar in de zomerperiode hard doorgewerkt. Meer reizigers betekent meer werk. Voorafgaand aan de start van deze drukke periode was er in zowel de interne als externe media regelmatig aandacht voor de zomerproblematiek. KMarMagazine sprak met 5 collega's en vroeg hoe zij het ervaren om in dit seizoen te werken.

Wachtmeester Wessel, brigade Scheldestromen 

‘Ik hoop dat de KMar snel op sterkte komt’

"Deze zomerperiode ben ik net als vorig jaar en twee jaar geleden niet in het bewakingsgebied van mijn eigen brigade aan het werk. Vorig jaar werd ik ingezet op Schiphol, het jaar daarvoor op Eindhoven Airport en dit jaar in Europoort. Ik controleer daar samen met collega's de reizigers die gebruik maken van de directe ferryverbinding met het Engelse Hull. Normaal gesproken doet de brigade Zuid-Holland dat. Maar die collega's hebben hun handen momenteel vol aan Hoek van Holland en Rotterdam The Hague Airport. Hieruit blijkt dat de Marechaussee nog steeds niet op sterkte is, want in de havens van Zeeland en aan de grens met België is in de zomerperiode ook genoeg te doen. Dat voelt wel krom.

Ik heb er persoonlijk geen problemen mee om in de zomerperiode te werken. Een van de voordelen is dat ik straks zelf buiten het hoogseizoen op vakantie kan. En het werk, ja dat gaat gewoon altijd door. Ik merk wel dat het vanwege de zomerperiode drukker is, het aanbod is groter, ook bij de ferry. We hebben de afgelopen 2 maanden al een aantal personen geholpen die onwel waren geworden en we hebben onlangs een dronken vrachtwagenchauffeur aangehouden. Europoort is weer eens wat anders. Toch vind ik het persoonlijk interessanter om een MTV-controle aan de grens met België te doen. Ik hoop daarom dat we snel weer op sterkte komen."

Opperwachtmeester Stefan, Klantcontactcentrum 

‘We kunnen zeker extra mensen gebruiken’

"Bij het Klantcontactcentrum kun je goed merken dat de zomerperiode is aangebroken. Naarmate er meer gereisd wordt, neemt het werk toe. Het is dus nog veel drukker. Het aantal contactmomenten met burgers en collega's loopt op tot ongeveer 12.000 per maand. Mensen benaderen ons vooral voor vakantie gerelateerde informatie over het nooddocument, reizen met minderjarige kinderen en visa die ze nodig hebben voor het land waar ze naar toe willen reizen. Deze wereldwijde vragen kunnen we bijna uit het hoofd beantwoorden. Als een casus te specialistisch wordt, heb ik hierover contact met een materiedeskundige. Behalve het 'telefoonwerk' hebben wij ook onze handen vol aan onder andere signaleringen, internetaangiftes en het beantwoorden van e-mails.

Ik vind het werk bij het KCC leuk en afwisselend. Elke dag is anders, elke casus is bijzonder. In de zomerperiode is dat - afgezien van de drukte - niet anders. Het is fijn om mensen te kunnen helpen, hun vragen goed te beantwoorden en zo een stukje stress bij ze weg te nemen. Soms moet je iemand teleurstellen, maar ook dan wordt een goede uitleg 9 van de 10 keer gewaardeerd. Om ervoor te zorgen dat we tijdens de vakantieperiode als KCC goed bemand zijn, hebben we zorgvuldig gekeken wie wanneer verlof kon nemen. De ruimte om dat goed af te stemmen hebben we binnen het KCC, maar we kunnen zeker extra mensen gebruiken om ons centrum te versterken."

Wachtmeester-1 John, brigade Grensbewaking Schiphol 

‘Dienstgroepen worden weer aangevuld’

"Wat mij opvalt als ik in de zomerperiode op Schiphol aan het werk ben, is het type reiziger. Normaal passeren veel zakenmensen de paspoortbalies. Nu zijn er veel meer vakantiegangers. Die zijn over het algemeen erg vrolijk. En ook kinderen vinden het prachtig op de luchthaven. Die afwisseling in het type reiziger vind ik wel leuk. Dat ik in de zomerperiode werk, maakt mij dan ook niks uit. Eigenlijk hoor ik niemand in mijn groep klagen. Ik werk eigenlijk altijd in de zomer. Ik heb 2 kleine kinderen en kan dus ook nog buiten het seizoen op vakantie. Natuurlijk komt het voor dat het op een dag erg warm kan zijn, maar ons werk moet toch uitgevoerd worden ondanks de warmte.

De afgelopen periode is het best een aantal dagen erg druk geweest op de luchthaven. Ik heb begrepen dat de reizigers het bij de paspoortbalies over het algemeen vonden meevallen. Dit komt mede door de ondersteuning van collega's uit het land. Daarnaast merk ik dat we als Marechaussee weer in een opbouwende fase zijn beland. De leegloop bij onze brigade is gestopt en de dienstgroepen worden weer aangevuld. Sinds maart zijn er al 5 nieuwe collega's in onze groep geplaatst. Uiteraard moeten zij eerst ingewerkt worden door ervaren collega's, voordat we ze 'los' kunnen laten, maar het gaat de goede kant op."

Adjudant Rick, Team K9 KMar 

‘Niet veel speling binnen de beschikbare capaciteit’

"Ik vind de zomerperiode de leukste tijd van het jaar om te werken. Het is voor mij als hondengeleider Speurhonden Explosieven wel een drukke periode. Meer reizigers op de luchthavens, betekent logischerwijs ook meer werk. Ik vind dat eigenlijk wel mooi. Je vormt samen met je hond toch een belangrijke schakel en je zorgt er mede voor dat reizigers veilig kunnen vliegen. We worden als koppel het vaakst ingezet om onbeheerde bagage te controleren op explosieven. Daarnaast komen er ook veel oproepen binnen vanwege de verscherpte Amerikaanse veiligheidsmaatregelen. Securitypersoneel controleert volgens deze nieuwe maatregelen reizigers en hun handbagage op explosieven door geurmonsters af te nemen. Als de machine aanslaat moet de hond uitsluitsel geven.

Ondanks de drukke zomerperiode, zijn we als speurhonden explosieventeam minimaal bezet. We hebben in geval van nood altijd nog wel een 'koppel' achter de hand, maar er is niet veel speling binnen de beschikbare capaciteit. Het is krap. En dat vergt soms wel wat ad hoc planning. We richten ons daarom alleen op meldingen op andere Nederlandse luchthavens. Ook moeten we er rekening mee houden dat een hond geen machine is en dient er tijd te worden ingepland om samen te trainen. Vooralsnog is het werkaanbod behapbaar en dat moet natuurlijk wel zo blijven. Het mag niet ten koste gaan van de veiligheid."

Wachtmeester-1 Stefan, brigade Zuid-Holland 

‘We moeten alle zeilen bijzetten’

"Het werk van onze brigade concentreert zich deze zomerperiode op en rond Hoek van Holland, Europoort en Rotterdam The Hague Airport. Op die locaties merk je goed dat het vakantietijd is. Er gaan veel meer mensen op reis. Het is zeker twee keer zo druk als buiten het seizoen. Persoonlijk vind ik die drukte alleen maar leuk, van mij mag het altijd wel zo zijn. Je hoeft niet naar werk te zoeken, het werkt komt letterlijk naar je toe. Je komt in deze drukke periode ook met veel meer culturen in aanraking en je ziet veel verschillende documenten. Dat zijn meteen weer voordelen van de zomerperiode. De drukte vormt een goede leerschool voor de wat minder ervaren collega's.

Ik ben altijd erg positief gestemd, maar ik maak me ook wel zorgen. Door de drukte neemt het werk toe, maar de dienstploegen zijn daarentegen verre van gevuld. Dat zorgt voor een enorme werkdruk. We moeten alle zeilen bijzetten om het werkaanbod het hoofd te kunnen bieden. Er wordt met diensten geschoven en reservisten en collega's van andere KMar-brigades en krijgsmachtdelen ondersteunen ons op de luchthaven of bij de ferry. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om in plaats van 38 uur, 40 uur te gaan werken. We willen allemaal het beste voor de organisatie, daarom is het jammer dat je bepaalde taken vanwege een tekort aan personeel soms niet kunt uitvoeren zoals je dat graag zou willen."

Tekst: Robert den Hartog   |   Foto: Phil Nijhuis en korporaal-1 Hille Hillinga