Marechaussee kreeg gegevens ov-reizen

Opsporingsambtenaren van diverse instanties kregen van het bedrijf achter de ov-chipkaart reisgegevens van burgers. Eerder werd al bekend dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het Openbaar Ministerie informatie ontvingen. Het gaat om incidentele verzoeken, zegt Translink. De Koninklijke Marechaussee laat weten inderdaad ov-gegevens op te vragen in strafrechtelijke onderzoeken, maar met toestemming van een officier van Justitie.

Marechaussee ramt auto na achtervolging

In Enschede is een achtervolging geweest met een voertuig. De Koninklijke Marechaussee meldt dat daarbij een Duitse auto is geraakt en dat er twee personen zijn aangehouden. De reden van de achtervolging is onbekend.

Geen lange rijen door stiptheidsacties

Hoewel rekening werd gehouden met extra wachttijd, merkten passagiers bijna niets van de stiptheidsacties die de Koninklijke Marechaussee voerde op twee luchthavens. De vakbonden voerden actie op Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport om het vastgelopen cao-overleg vlot te trekken.

Onrust in havenplaatsen door vluchtelingen

Inwoners van enkele kleinere havenplaatsen in Nederland zijn bezorgd over de toename van het aantal vluchtelingen in hun gemeenten, die naar Groot-Brittannië willen. In Hoek van Holland en IJmuiden komt dat steeds vaker voor, meldt de Marechaussee. In IJmuiden lijkt het aantal vluchtelingen dit jaar te verdubbelen. Albanezen vormen ruim tweederde van de vluchtelingen die in Hoek van Holland zijn betrapt.

Marechaussee kraakt in voegen

De Koninklijke Marechaussee wordt zo in beslag genomen door het werk op Schiphol en de anti-terreurbewaking, dat de dienst niet of nauwelijks meer toekomt aan andere taken. Deze noodkreet komt vanuit de leidinggevende regionen van de Marechaussee en wordt verwoord door de Gezamenlijke Officieren Verenigingen (GOV). 

Man aangehouden voor mishandelen conducteur

Bij de Marechaussee kwam een melding binnen dat op de trein van Rotterdam naar Schiphol een conducteur mishandeld was door een passagier. Toen de trein aankwam op station Schiphol Airport zijn marechaussees de trein ingegaan en hebben zij een 19-jarige man aangehouden.

Oekraïense oplichters aangehouden

De Marechaussee heeft op Schiphol twee Oekraïners opgepakt die tientallen betaalkaarten en vals geld bij zich hadden. Dat gebeurde volgens de dienst nadat de mannen met een gestolen creditcard taxfree aankopen wilden doen aan boord van een vliegtuig. Marechaussees controleerden de Oekraïners daarom bij het verlaten van het vliegtuig. Bij de fouillering bleken de verdachten in bezit van een gestolen identiteitsbewijs, 33 credit- en betaalpassen op verschillende namen en een contant geldbedrag van 6.000 euro.