03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

De 12 mooiste foto's van…

...de zomer op Schiphol

Je kunt over de hoofden lopen op Schiphol. Deze zomer zijn met 235.000 passagiers op één dag alle records gebroken. Dat betekent voor de KMar-medewerkers hard werken en alle hens aan dek, want hoewel reizigers het liefst snel doorlopen naar de taxfree shops, worden er geen concessies gedaan aan de veiligheid. Zij controleren paspoorten, patrouilleren in en rond de luchthaven en houden alle camerabeelden scherp in de gaten. Ook de speurhonden zetten hun beste pootje voor op zoek naar mogelijke explosieven.

De één na de ander legt het paspoort op de balie en dankzij de 100%-grenscontrole wordt tegenwoordig iedereen bevraagd. Zo snel mogelijk scannen medewerkers gedrag, reisdocumenten en uiterlijke kenmerken. Mensen die eruit worden gepikt voor een vervolgcontrole, zijn opgevallen omdat bijvoorbeeld reisdocumenten niet kloppen, de reisroute merkwaardig is of ze afwijkend gedrag vertonen.

Terwijl vliegtuigen aan de lopende band op Schiphol aankomen of vertrekken, werkt de Koninklijke Marechaussee hard om iedereen zo snel en veilig mogelijk de grens over te helpen.

Schiphol is de afgelopen decennia exponentieel gegroeid. Tien jaar geleden lag het record rond de 170.000 passagiers per dag, vorig jaar tikte de luchthaven voor het eerst 200.000 reizigers aan en nu zijn aantallen van 220.000 geen uitzondering meer.

Een biker kan zich door de grote mensenmassa’s tijdens de zomerdrukte sneller verplaatsen dan een collega te voet of per voertuig. Is er een calamiteit of moet een aanhouding worden verricht, dan heeft hij dankzij zijn snelheid een flink voordeel.

Meldingen uit het hele land flitsen voorbij op één van de acht schermen. Ondertussen worden de live camerabeelden in de gaten gehouden én het personeel op de luchthaven aangestuurd in het operatiecentrum. Dagelijkse meldingen als onbeheerde bagage, winkeldiefstallen of zakkenrollers komen op deze drukke dagen nog veel vaker voorbij. Mensen zijn alerter dan vroeger en doen eerder een melding.

Collega's van de brigade Politie & Beveiliging spreken bij de vertrekhal inzittenden aan en controleren identiteitsdocumenten.

Medewerkers van de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart zijn speciaal getraind en uitgerust om, in voorkomend geval, op te treden in het hogere geweldsspectrum.

Als hondengeleider Dagmar een melding van onbeheerde bagage krijgt, loopt ze er met flinke passen op af. "We hebben er weer één", zegt een NS-conducteur terwijl hij wijst naar een handtas. Speurhond Explosieven Heli heeft het vandaag razend druk. Ze steekt haar snuit in de tas, maar slaat geen alarm.

Ook op de snelwegen rond Schiphol voert de Marechaussee patrouilles uit. Per motor worden soms ook VIP’s naar de luchthaven begeleid. Bovendien zijn ze razendsnel ter plaatste bij calamiteiten op de snelweg.

Het ziet zwart van de mensen op Schiphol Plaza. Collega’s banen zich tijdens een patrouille een weg door de mensenmassa en beantwoorden vragen van reizigers. De verwachting is dat het de komende jaren nog drukker wordt op de luchthaven.

Tussen de bedrijven door wordt onderling overleg gepleegd om de zaken goed af te stemmen.

Tekst: tweede luitenant Djenna Perreijn   |   Foto's: korporaal Jasper Verolme, Martijn Beekman, sergeant-majoor Gerben van Es en Phil Nijhuis.