04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester-1 Laurens en wachtmeester Nick | Grensbewaking, brigade Noord-Holland

Een kleine sprong terug in de tijd, naar augustus 2015 om precies te zijn. In de haven van IJmuiden ligt een plezierjacht opvallend diep in het water. Het dek steekt slechts centimeters boven de waterspiegel uit. Ieder golfje klotst er zo overheen.

Levensgevaarlijk, blikt wachtmeester-1 Laurens (23) terug. "Dat schip zou bij een oversteek naar Engeland zeker zijn vergaan." Met man en muis, want aan boord zaten 24 vreemdelingen die illegaal de oversteek wilden maken. Plus 2 mensensmokkelaars.

Dit voorbeeld is misschien wel het meest in het oog springende geval van mensensmokkel dat in IJmuiden aan het licht is gekomen. "Daarom controleren we ook extra op de pleziervaart", zegt Nick (28). "Maar natuurlijk controleren we ook de ferry's en cruise- en vrachtschepen die hier langskomen."

Het controlegebied van de brigade Noord-Holland loopt van de noordelijkste punt van Texel tot aan Hilversum. De grensbewaking beslaat het IJmondgebied, dat loopt van de 12-mijlszone tot aan de Oranjesluizen bij Amsterdam.

In IJmuiden is het regelmatig raak, vertellen Laurens en Nick. "Geregeld treffen we Albanezen aan, op de uitkijk, in de bosjes of bij parkeerplaatsen waar vrachtwagens staan."

In 2015 zaten er ook enkele Albanezen aan boord van het gammele jacht. De rechter deed afgelopen april uitspraak in deze zaak. De 2 hoofdverdachten, die Albanezen en Vietnamezen zouden overzetten, kregen ieder 4 jaar cel.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: kapitein Arjen de Boer   |   Video: Paris Hidden   |   Montage: Douwe Veldhuisen