02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Viervoeters populaire collega’s

Tekst tweede luitenant Bianca Brasser

Extra speurhonden voor de KMar

Een kwispelende staart, vrolijke ogen, 15 maanden oud en bloedfanatiek als het om zijn geurspeeltje gaat. Maak kennis met Brody. Deze Mechelse herder is de eerste in een rij van 10 extra migratiecontrolehonden. Daarnaast loopt een pilot met bewakingshonden. Adjudant Rick van Vulpen, teamleider van Team K9 KMar, juicht de aanwas van de viervoeters toe.

Laten we beginnen bij Brody, wat gaat hij precies doen?
“Brody is de eerste extra ‘migratiecontrolehond’ (Formeel: Speurhond Menselijke Geur, met het deelcertificaat Migratiecontrole-hond) die we hebben geselecteerd. 1 september begint hij aan de opleiding en daarna wordt hij ingezet om mensensmokkel tegen te gaan. In de havens van Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden en aan de oost- en zuidgrens hebben we echt hard meer honden nodig om smokkel tegen te gaan. In vrachtwagens zitten soms dubbele wanden waarachter mensen verstopt zijn. Of ze zitten in een hermetisch afgesloten koeltrailer. We kunnen onmogelijk alle vrachtwagens in de havens leeghalen. Een hond is ons beste hulpmiddel. Die ruikt door alles heen. Daar kan geen elektrische apparatuur tegen op.”

Hoeveel 'Brody's' heeft de KMar al?
“Op dit moment zijn er 4 migratiecontrolehonden in dienst. Daar komen er 10 bij. Daarmee kunnen we straks nog meer vrachtwagens checken. Bijvoorbeeld voordat ze vanuit Nederland de boot op gaan naar Engeland. Ons doel is mensensmokkel tegengaan, maar ook voorkomen dat mensen die gesmokkeld worden, overlijden in die wagens. Enige tijd geleden is er in Oostenrijk nog een koeltrailer gevonden met 71 doden. Allemaal gestikt.”

En de bewakingshonden, waar zijn die voor nodig?
“De term ‘bewakingshonden’ dekt de lading niet, de term ‘Hoog Risico Beveiligingshond’ is beter. Het gaat om een combinatie tussen een aanvals-, surveillance en bewakingshond. Deze kunnen bijvoorbeeld ingezet worden bij de beveiliging van het Binnenhof en andere risico-objecten. Op dit moment loopt er een pilot met 1 hond. We kijken of deze ingezet kan worden op de objecten die wij beveiligen.”

Ook speurhonden Explosieven vinden gretig aftrek. Wat doen die?
"Speurhonden Explosieven werken voornamelijk op Schiphol, maar worden ook ingezet op de overige vliegvelden en andere KMar-objecten. In de meeste gevallen controleren deze honden onbeheerde bagage. Ook zoeken ze preventief naar explosieven bij luchtvaartmaatschappijen met een verhoogd risico. In 1994 begonnen we met 4 speurhonden nu hebben we er 14. Waaronder mijn eigen hond Dairo (foto)."

Drukke tijden. Wanneer komen de nieuwe 'migratiehonden' in dienst?
"Prioriteit is nu alle nieuwe migratiecontrolehonden op te leiden. Brody is in 2018 klaar. We zoeken nog geleiders voor de andere honden, want 10 nieuwe migratiehonden, betekent ook 10 baasjes zoeken. In 2019 willen we dat alle nieuwe honden zijn opgeleid en inzetbaar zijn."

Tekst: tweede luitenant Bianca Brasser   |   Foto: korporaal-1 Hille Hillinga