09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

… het Keten Beslaghuis

Het lijkt een beetje op de afdeling ‘gevonden voorwerpen’ bij de spoorwegen, maar dan anders.  Waar het railbedrijf zich ontfermt over voorwerpen die onbeheerd zijn achtergelaten, richt het Keten Beslaghuis van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol zich op in beslag genomen objecten. Gouden Rolexen, slagzwaarden, vuurwapens en vooral veel drugs. Wat er daarna mee gebeurt, lees je hier.

Klik hieronder op de plus-tekens om meer te weten te komen over het Keten Beslaghuis.

Rol:

Het Keten Beslaghuis is de laatste schakel in de inbeslagnameketen. Alles wat de Marechaussee op Schiphol op basis van de wet in beslag neemt, komt bij het beslaghuis terecht. Daarmee is het Keten Beslaghuis het contact tussen de KMar en externe partijen, waaronder advocaten, het Openbaar Ministerie, bezitters van de spullen, Domeinen, Douane en de Landelijke Eenheid van de politie. Brigades in het land deponeren in beslag genomen spullen bij het desbetreffende beslaghuis (van de politie, red.) waaronder zij organisatorisch vallen.

Afhandeling:

Teruggaaf, herbestemming of vernietiging. Toont een verdachte aan dat goederen hem legaal toebehoren, dan kan de (hulp-)officier van Justitie beslissen tot teruggaaf. Zo niet, dan volgt vaak herbestemming en gaan de bezittingen naar Domeinen, die ze bij gelegenheid publiek veilt. Zaken die vaak worden vernietigd, zijn wapens, drugs en telefoons die zijn gebruikt bij criminele handelingen. Vanwege de integriteit en risico´s zijn vernietigingsopdrachten omgeven met de nodige veiligheidsmaatregelen.

Opzienbarend:

Wat zijn de meest opzienbarende dingen die op de schappen zijn beland? Drie menselijke schedels, die als betaling in natura aan een archeoloog waren meegegeven. Een blauwe scootmobiel met cocaïne in de zitting en een kinderbuggy vol drugs. Vanwege het gewicht viel de buggy op.

Populair:

Naast speelgoedwapens zijn momenteel zogenoemde creditcardmesjes populair. Ze zien er uit als een creditcard, alleen zit er dan een uitklapbaar, hoekig Stanleymesje (qua vorm) in. Wordt iemand er bij het uitreizen mee betrapt, dan krijg hij of zij een geldboete die in hoogte kan verschillen afhankelijk van onder welk Openbaar Ministerie de luchthaven valt.

Nieuwe trends:

Drugssmokkelaars zijn inventief en drugs veranderen in populariteit. Marechaussees moeten dan ook goed hun ogen openhouden en op de hoogte blijven van nieuwe trends. Zo zijn er stoffen die in Nederland tot voor kort nauwelijks bekend waren, maar nu geregeld worden aangetroffen in de bagage van passagiers. De KMar neemt deze ongewenste bagage in beslag, de verdachte krijgt een proces-verbaal en wordt heengezonden.

Tekst: André Twigt   |   Foto's: Valerie Kuypers