04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester-1 Rob Vermeesch, praktijkleermeester

Behalve opsporingsambtenaar bij de brigade Brabant Zuid is wachtmeester-1 Rob Vermeesch ook praktijkleermeester. Dit houdt in dat hij naast zijn reguliere werk speciaal is opgeleid om studenten die de wachtmeesteropleiding volgen te begeleiden tijdens hun beroeps praktijk vorming (BPV). Deze zogenoemde praktijkstage duurt 4 weken en is voor de studenten een voorbereiding op het examen. Rob: "In de praktijk gaan sommige zaken toch net iets anders dan dat ze in de schoolbanken hebben geleerd. Ik neem ze daarom zoveel mogelijk mee op pad, zodat ze alvast ervaring kunnen opdoen en beeld en geluid hebben bij hun toekomstige werk."

Een preventieve fouilleeractie op het nabij gelegen Eindhoven Airport is voor Rob een mooie gelegenheid om ‘zijn’ marechaussees-1 Jennifer en Martijn in de praktijk te observeren. Tijdens de actie worden personen gefouilleerd en ook de voertuigen en bagage doorzocht. Dit mag omdat de luchthaven is aangemerkt als permanent veiligheidsrisicogebied. De KMar focust zich tijdens de actie vooral op wapens en munitie, witwassen van grote sommen geld en mensenhandel/smokkel. Het doel: het luchthaventerrein en het gebied daaromheen veilig houden.

Op de dag van de preventieve fouilleeractie bereidt Rob zijn studenten voor op hun inzet. "Tijdens de actie observeer ik ze, kijk ik hoe ze hun werk doen en grijp ik uiteraard in als er wetstechnisch of veiligheidsmatig iets niet goed gaat", vertelt Rob over zijn rol als praktijkleermeester. "Na iedere casus, in dit geval een fouillering of doorzoeking, evalueer ik de werkwijze die ze hebben toegepast. Ik geef feedback: wat ging er goed en wat kan beter, en hoe vonden ze zelf dat het ging en bereikten ze hun doel? Waar nodig voorzie ik ze van tips."

"Ik zie dat studenten in de laatste fase naar het examen best gestrest zijn. Die examenangst probeer ik weg te nemen door rust in hun hoofd te creëren. In de BPV-fase kun je als student nog fouten maken, als je ze maar oplost", legt Rob uit. "Dat vind ik ook het mooiste om te zien… als studenten achteraf inzien wat ze beter hadden kunnen doen. Ik werk nu 12 jaar bij de Marechaussee en sinds 2010 als praktijkleermeester. Ik vind het erg leuk om mijn kennis en ervaring over te brengen. En uiteraard ben ik blij als ze uiteindelijk ook slagen voor hun opleiding. Daar werk je naartoe, daar doe je het voor."

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: Robert den Hartog   |   Video: adjudant Arnoud Schoor   |   Montage: Karel Polack