@lgvandenbrink: Drukke tijden luchthavens begonnen. Marechaussee zo efficiënt mogelijk ingezet. Ga goed voorbereid op reis. https://www.youtube.com/watch?v=InZdoOq7NTk

De mei-vakantie is begonnen en doordat velen er tussen uitgaan voor een heerlijke ontspannen vakantie, is er topdrukte op de luchthavens. Samen met onze partners op de luchthavens wordt keihard gewerkt om die drukte het hoofd te bieden, alleen door die goede samenwerking kunnen we het proces goed laten lopen. We zijn daarom continu in verbinding met onze partners op de luchthavens om goede afspraken te maken.

Afgelopen zaterdag was er topdrukte op Schiphol. Een enorme mensenmassa op een beperkt oppervlak. Het aantal reizigers blijft toenemen, met alle gevolgen van dien. Rijen om in te checken, bij het afgeven van bagage, het boarden van het vliegtuig en afhankelijk van de bestemming soms ook nog bij de paspoortcontrole. Voor de collega's die daar aan het werk zijn een extra drukke tijd en komende maanden blijft dit zo.

Vanmorgen was ik op Schiphol en bezocht ik collega's die op de posten op de grens aan het werk waren. Dit gaf mij trots gevoel, ik hoor en zie professionele collega’s die hard werken in deze drukke tijd. We vragen veel van iedereen, zowel op de luchthavens als elders in het land. De operationele druk is groot. Er wordt al geruime tijd, en nog steeds, hard gewerkt aan oplossingen voor de korte en midden-lange termijn. Voor de lange termijn zijn echter structurele oplossingen noodzakelijk. Ook daar werken we hard aan en daarover zijn we continu in gesprek met ons gezag en beheer.

Tot die tijd is het goed om te zien dat ondanks de reisstress van reizigers door de drukte, wachtrijen en vertragingen onze collega's het hoofd koel houden. Ondanks rijen voor hun balie, controleren zij iedereen zorgvuldig en doen geen concessies aan de veiligheid. En dat is waarom we er zijn, veiligheid!

Luitenant-generaal Harry van den Brink
Commandant Koninklijke Marechaussee