Marechaussee pakt Russische moordverdachte op

De Marechaussee heeft op Schiphol een man aangehouden, omdat hij internationaal gesignaleerd stond. Het gaat om een Rus van 30  jaar. Justitie in België verdenkt de man van moord en heeft om uitlevering gevraagd. De man viel de Marechaussee op omdat hij lang in een stilstaande auto zat. Na controle bleek dat hij door België werd gezocht. 

FlixBus wil meer controle Marechaussee

FlixBus wil dat er meer Marechaussee en politie aanwezig is voor de controle van passagiers. "Onze buschauffeurs mogen niet in de bagage kijken", zegt Jesper Vis, de nieuwe directeur Benelux van de Europese middellange afstandsvervoerder. "We doen alles wat we mogen doen. Zonder paspoort komt niemand de bus binnen. Maar het is voor onze chauffeurs lastig te bepalen of een paspoort vals is."

Marechaussee geeft meer noodpaspoorten af

Vorig jaar heeft de Koninklijke Marechaussee bijna 15.000 noodpaspoorten afgegeven, zodat mensen toch op reis konden. Dat zijn er 1.500 meer dan in 2015 en ruim 5.000 meer dan 10 jaar geleden. De stijging komt deels door een toename van het antal mensen dat naar landen vliegt waar strenge eisen worden gesteld aan de geldigheidsduur van een paspoort, zegt een woordvoerder van de Marechaussee. Bovendien neemt het aantal landen dat scherpe eisen stelt toe.

Opstootje aan boord van vlucht naar Nigeria

In een toestel van KLM dat op het punt stond van Schiphol naar Lagos in Nigeria te vliegen, is een opstootje ontstaan. Volgens Nigeriaanse media vanwege een uitzetting. Toen de Marechaussee een man in handboeien het toestel inleidde, eisten andere inzittenden dat hij verwijderd zou worden. Op filmpjes is te zien dat een groep mannen eist dat de man van boord gaat. 

Oplichting en beroving taxipassagiers: 8 aanhoudingen

De Koninklijke Marechaussee en de politie hebben 8 verdachten aangehouden wegens het oplichten en beroven van taxipassagiers op Schiphol. Bij 2 van hen zijn vuurwapens aangetroffen. De hoofdverdachte in het onderzoek is een 31-jarige Amsterdammer. In de woning van één van de verdachten, een 28-jarige Amsterdammer, zijn een vuurwapen en 2 stroomstootwapens gevonden. In de taxi van een andere man, een 22-jarige Amsterdammer, werd een vuurwapen aangetroffen.

Dronepiloten opgespoord

De Marechaussee, politie en het Openbaar Ministerie in Noord-Holland hebben tijdens een gezamenlijke actie vanuit het politiebureau in Schagen dronevliegers gecontroleerd. 45 dronepiloten hebben een waarschuwing gekregen, tegen 5 vliegers is proces-verbaal opgemaakt. Agenten bekeken onder meer honderden video's en speurden op fora en in online communities naar overtredingen met drones.

Achtergelaten koffer blijkt loos alarm

Groningen Airport Eelde is ontruimd geweest omdat er een onbeheerde koffer was gevonden. De ontruiming bleek later loos alarm, toen de eigenaresse van de koffer zich meldde. In haar haast om de bus te halen, liet ze de koffer achter bij de geldautomaat in de ontvangst- en vertrekhal. Na de vondst van de koffer werd op het vliegveld een noodprocedure in werking gesteld. 

4 jaar cel voor mensensmokkel op zeiljacht

Twee mannen van 26 en 27 jaar uit Amsterdam en Wormer zijn tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensensmokkel. Ze wilden in de zomer van 2015 op een gammel zeiljacht 24 Vietnamezen en Albanezen vanuit IJmuiden naar Engeland overbrengen. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De tocht werd uiteindelijk voorkomen doordat andere booteigenaren net op tijd alarm sloegen en de Koninklijke Marechaussee inschakelden.