Soufli, Griekenland

"Wij zijn Sietse en Eelco en werken respectievelijk bij de brigades Scheldestromen en Oostgrens-Noord als opsporingsambtenaar. De hele maand januari zijn wij namens de Koninklijke Marechaussee werkzaam voor Frontex. Voor het Europese grensagentschap voeren wij gedurende deze periode de bewaking van de Europese buitengrenzen uit in het Griekse plaatje Soufli, gelegen nabij de Grieks-Turkse grens.

Links: Ons voertuig voor in het besneeuwde terrein. || Rechts: In Griekenland, in de sneeuw.

We werken samen met de Griekse grenspolitie en zijn gekoppeld aan een lokale agent van het bureau Soufli. Zijn naam is Loannis en hij is zijn hele loopbaan al werkzaam in dit gebied. Soufli ligt nabij het nationaal park Dadia-forest en de rivier de Evros. De rivier scheidt Griekenland van Turkije. Dit bosrijke gebied vormt ons werkterrein. Onze werkzaamheden bestaan uit patrouillerijden en ondersteuning verlenen aan collega's op vaste posten.

Links: De voertuigen van het bureau Soufli. || Rechts: Ondergaande zon op het strand met sneeuw.

Door de huidige slechte weersomstandigheden (veel sneeuw en temperaturen tot -15 graden) zijn er weinig vreemdelingen die zich wagen aan de oversteek van de rivier. Wat opvalt is dat de vreemdelingen nu via de reguliere grensovergangen met voertuigen Europa proberen binnen te komen. Dat sommigen toch de rivier proberen over te steken, merkten we in onze eerste week. Collega's van ons troffen helaas een overleden vreemdeling aan.

Links: Op het bureau in Soufli. || Rechts: De rivier de Evros.

In onze regio ligt ongeveer een halve meter sneeuw. Dit is niet het eerste waar je aan denkt als je aan Griekenland denkt. Hierover waren wij zelf ook verrast. We hoorden dat het 12 jaar geleden voor het laatst zo extreem was. Gelukkig beschikken wij over een goede terreinauto. Daarnaast gebruiken we onze eigen tijd om te sporten, maar ook om te genieten van wat Griekenland te bieden heeft."

Wachtmeester Sietse en wachtmeester-1 Eelco
Border security officers
Frontex Joint Operation South Eastern