10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

…het Gulden Boek

In het Gulden Boek - dat stamt uit 1934 - staan onder andere alle belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het Wapen der Koninklijke Marechaussee. Bij alle eenheden ligt een exemplaar ter inzage. Momenteel wordt de nieuwe versie van het Gulden Boek verspreid binnen de Koninklijke Marechaussee. Het nieuwe Gulden Boek vervangt de editie van april 2008. Het historische boek is daar waar nodig aangevuld, gecheckt en aangepast in de nieuwe defensiehuisstijl. In de laatste versie is een extra deel (deel 6) opgenomen met als titel 'Waarderingsspeld Commandant Koninklijke Marechaussee'.

Klik op de oranje plus-tekens hieronder om nog meer te weten te komen over het Gulden Boek.

Gebruiksaanwijzing: Het Gulden Boek dient opengeslagen bewaard te worden in een speciale en op een verhoging geplaatste vitrinekast, zodat deze goed zichtbaar is. Boven de vitrinekast dient een ingelijst portret van H.K.H. Prinses Beatrix te zijn bevestigd, waarop zij de KMar-broche draagt. Rechts van het portret hangt een ingelijste kopie van de oorkonde van het besluit van Prinses Beatrix waarin zij toestemt zich Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee te laten noemen. Iedere werkdag dient een pagina uit het Gulden Boek te worden omgeslagen. Na het bereiken van de laatste pagina wordt weer aangevangen met de eerste pagina.

Oorsprong: Initiator van het Gulden Boek is inspecteur der Koninklijke Marechaussee generaal-majoor J.H.G. Kappelhoff. In het kader van het 120-jarig bestaan van de KMar in 1934 wil hij de losse banden tussen de marechaussee-eenheden in het land aanhalen. In het Gulden Boek moeten met terugwerkende kracht alle belangrijke gebeurtenissen en bijzondere daden van het personeel worden vermeld. Het idee is, door het boek op ieder bureau te verspreiden, dat iedereen beseft wat de historie van de KMar is, weet wat er door collega's op andere locaties in het land is bewerkstelligd en de korpsgeest wordt verhoogd.

Eerste naam: De eerste naam die in het boek is opgenomen is die van marechaussee te paard Hendrik Hulsbos, geboren op 1 juni 1785. Hulsbos is ingedeeld bij de Eerste Compagnie van het Veld Eskadron Marechaussee van het Mobiele Leger, ter gelegenheid van de opstand in België. 12 augustus 1831 sneuvelt Hulsbos in Leuven. Hij bevindt zich nabij de standplaats van de Prins van Oranje wanneer tijdens een ingetreden wapenstilstand plotseling het geschut van de Leuvens wallen weer losbarst.

Inhoud: Het Gulden Boek is opgedeeld in 6 delen. In het eerste deel staan de algemene beginselen, waaronder het reglement van het boek. In het tweede deel staan belangrijke historische gebeurtenissen van het soeverein besluit in 1814 van Koning Willem I tot de meest recente dagorder uit 2015 over de oprichting van het Hoog Risico Beveiligingseskadron. Deel 3 omvat de tot nu toe 61 collega's die op zeer bijzondere wijze de eer van de KMar hebben hooggehouden. In deel 4: 'Aan hen die vielen', zijn lijsten met gevallenen opgenomen uit de Tweede Wereldoorlog, Korps Politietroepen ('40-'45), Nederlands-Indië (Indonesië) ('46-'50) en in dienst van de vrede en tijdens de dienstuitoefening. Deel 5 geeft een overzicht van de toegekende erkentelijkheidsplaquettes en in deel 6 staat een overzicht van de sinds 2005 uitgereikte individuele en groepswaarderingsspelden KMar.

Wijzigingen: Commandant Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor het Gulden Boek. De Commissie Toekenning Waarderingen Koninklijke Marechaussee (CTWKMar) adviseert CKMar met betrekking tot de beoordeling voor opname in het Gulden Boek. De CTWKMar bestaat uit Chef Kabinet, de wapenadjudant en majoor-adjudant van CKMar, de adjudant van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar, de Landelijk Tactisch Commando-adjudant, een afgevaardigde van de sector Kennis van het OTCKMar en de protocolfunctionaris.

Tekst: Robert den Hartog   |   Foto's: sergeant Hille Hillinga