Campagne gericht op kleine burgerluchtvaart
De Koninklijke Marechaussee schakelt de hulp in van burgers op en rond de 15 kleine vliegvelden in Nederland. De campagne Eyes & Ears moet omwonenden, vliegers en vliegveldpersoneel bewust maken dat zij hun steentje bij kunnen dragen bij het opsporen van grensoverschrijdende criminaliteit.
De basis van een goed opsporingsambtenaar is het signaleren van afwijkingen. KMar-personeel is daarin gespecialiseerd. Mensen die zich vreemd gedragen - al dan niet op een merkwaardig tijdstip - voertuigen of spullen die wellicht anders dan anders zijn: de burger, die een beetje oplettend is, valt dit soort dingen ook op. "We ontvangen zelden meldingen in relatie tot de kleine vliegvelden, misschien omdat men denkt dat het niets is", zegt opperwachtmeester Bert van Eijk, coördinator General Aviation Backoffice. "Hulp van burgers is een welkome aanvulling op de grenscontroles."
Fysieke controles
De General Aviation Backoffice van Van Eijk is onderdeel van het Targeting Center Borders en gevestigd op de Koningin Máximakazerne. De backoffice houdt de vliegbewegingen van de kleine burgerluchtvaart op afstand in de gaten. "Deze vluchten moeten conform de grensbewakingstaak worden aangelopen. Wij informeren de collega's in het land over alle inkomende en vertrekkende vluchten van buiten Schengen. De landelijke brigades voeren waar nodig fysieke controles uit op de velden in hun bewakingsgebied", legt hij uit. "Voor de intra-Schengenvluchten bekijken we of er bijvoorbeeld afwijkingen van het vliegplan zijn of dat ze om andere redenen interessant genoeg zijn voor een controle."
Plots uit de bosjes
Dat misdrijven niet altijd door een analyse op afstand aan het licht komen, weet Van Eijk als geen ander. "Ook al heb je nog zoveel ervaring. Ogen en oren ter plaatse blijven toch de belangrijkste instrumenten voor een opsporingsambtenaar. Een piloot die al taxiënd stopt om een pakketje van iemand die plots uit de bosjes springt mee te nemen, is op zijn zachtst gezegd verdacht." In Groot-Brittannië worden goede resultaten geboekt aan de hand van informatie van de burgers. "Britten zijn daar veel bewuster mee bezig en dat werpt zijn vruchten af. Onlangs is nog een voortvluchtige Britse crimineel opgepakt in Groot-Brittannië. Hij was tot 40 jaar gevangenisstraf veroordeeld en vloog met een sportvliegtuigje van Nederland naar Engeland. Om ook hier dat bewustzijn te krijgen starten wij daarom het eerste kwartaal met Eyes & Ears."
Steeds gedetailleerder
Eyes & Ears is niet het enige middel om het toezicht op de kleine burgerluchtvaart aan te scherpen. Ook de procedures en radar- en computersystemen ontwikkelen zich momenteel verder. Van Eijk: "De informatie die we op afstand kunnen krijgen over zakelijke en privévluchten, wordt steeds gedetailleerder. De laatste anderhalf jaar kwamen al meer drugs- en mensensmokkelzaken aan de oppervlakte dan voorheen. Daaruit blijkt maar weer dat elke aanwijzing of tip van belang kan zijn. Waar mogelijk en wenselijk delen we informatie met ketenpartners, zoals de luchtvaartpolitie en de Douane. Zo zorgen we dat er niets verloren gaat. Want een enkele melding kan zelfs meerdere zaken aan het licht brengen. Informatie is en blijft het startpunt van iedere zaak."
Eyes & Ears | Werken aan veiligheid doen we samen
Eyes & Ears richt zich vooral op mond-tot-mondreclame, bijvoorbeeld door de inzet van wijkwachtmeesters en -agenten van de KMar en de politie. Maar ook door het verspreiden van flyers op en rond de vliegvelden. Meer informatie kunt u lezen op de websites van de Koninklijke Marechaussee en Meld Misdaad Anoniem.
Ziet u iets verdachts, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de Koninklijke Marechaussee (0800-1814) of met Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). U kunt ook een e-mail sturen naar het Klantcontactcentrum van de KMar (LTC.OPSCENT.KCC@mindef.nl) of een bericht achterlaten op de website van Meld Misdaad Anoniem.