07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

KMarKort

Afscheid van 'vader der veteranen'

Luitenant-generaal buiten dienst Ted Meines overleed op zaterdag 24 december 2016 op 95-jarige leeftijd. Behalve verzetsstrijder, Indiëganger, medeoprichter en voorzitter van de Stichting Veteranen Platform, was hij ook ereburger van de staat Israël. Meines speechte 7 oktober nog tijdens de Veteranendag en Reünie Koninklijke Marechaussee 2016 op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar in Apeldoorn.

Militairen en oudgedienden uit het hele land reisden op 3 januari naar de Legerplaats bij Oldebroek ('t Harde) om tijdens een openbaar rouwbeklag afscheid te nemen van Meines. Op 5 januari namen familie, vrienden en dierbaren afscheid van de 'vader der veteranen'. Dat gebeurde in Zoetermeer, niet ver van zijn woonplaats Leidschendam. Meines was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de orde van Oranje-Nassau met de zwaarden, ontving het Ereteken voor Orde en Vrede, het Mobilisatie Oorlogskruis en was drager van het Ereteken voor Verdienste in goud.

Zoekfunctie digitale defensiebladen

Op zoek naar een artikel uit een digitaal defensieblad, maar u weet niet meer in welke editie het heeft gestaan? Geen nood. Sinds deze uitgave van KMarMagazine is een zoekfunctie toegevoegd, die uitkomst biedt. In de kiosk van ieder defensieblad is het invulveld te gebruiken. Eenmaal in een magazine kunt u de zoekoptie gebruiken door op het vergrootglas te klikken, dat te vinden is onder het zogenoemde hamburgermenu in de linkerbovenhoek.

De nieuw toegevoegde zoekfunctie is speciaal gemaakt voor de digitale magazines van Defensie. Het digitale archief van KMarMagazine, Landmacht, Alle Hens, Defensiekrant, de Vliegende Hollander en Materieelgezien gaat terug tot en met februari 2014. 

Zelfde taken, nieuwe naam

De naam van de afdeling Handhaving en Toezicht is veranderd naar Brigade Toezicht Beveiliging Burgerluchtvaart (BTBB). De nieuwe naam doet meer recht aan de taken die door de collega's worden uitgevoerd. Sinds 2003 voert de eenheid toezichthoudende en - indien nodig - handhavende taken uit op de beveiligingsprocessen, die vanuit de nationale en internationale (luchtvaart-)regelgeving zijn opgedragen aan luchthavenexploitanten, luchtvaartmaatschappijen en verschillende entiteiten binnen de luchtvrachtketen.

De Brigade Toezicht Beveiliging Burgerluchtvaart is gehuisvest op de Koningin Máximakazerne. Naast de nationale luchthaven Amsterdam Airport Schiphol voert de brigade haar werkzaamheden ook uit op de regionale luchthavens Groningen Airport Eelde, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport en Maastricht Aachen Airport en op de luchthavens in Caribisch Nederland (Bonaire, St. Eustatius en Saba). In de toekomst zal ook Lelystad Airport tot het werkterrein behoren. Voor explosievendetectiehonden, die worden ingezet bij de beveiligingsonderzoeken van luchtvracht, treedt BTBB op als certificerende autoriteit.

Nieuwjaarsrecepties 2017

In Den Haag en Apeldoorn hebben de traditionele nieuwjaarsrecepties plaatsgevonden. In Den Haag betrof het een receptie van Commandant Koninklijke Marechaussee (CKMar), luitenant-generaal Harry van den Brink, in zijn rol als Gouverneur der Residentie. In Apeldoorn woonden ruim 200 KMar-collega's op de Koning Willem III-kazerne de KMar-nieuwjaarsreceptie bij. In zijn nieuwjaarstoespraak besteedde CKMar aandacht aan de hoge werkdruk, de kracht van diversiteit op de werkvloer en de veranderingen binnen de KMar.

Gouverneur der Residentie

De receptie van CKMar in zijn rol als Gouverneur der Residentie werd bezocht door vertegenwoordigers van het Hof van Zijne Majesteit de Koning, de politiek, het Corps Diplomatique, het bedrijfsleven en de krijgsmacht. Gouverneur der Residentie is sinds 1962 een vaste neventaak van de Commandant Koninklijke Marechaussee. Die taak houdt in dat hij verantwoordelijk is voor het militair ceremonieel in Den Haag, waaronder het militair vertoon bij Prinsjesdag en het aanbieden van geloofsbrieven door nieuwe ambassadeurs.