03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

De 12 mooiste foto's van…

…de KMar 3-daagse

Voor de één was het een eitje, een ander haakte snikkend af. 47 sollicitanten voor de wachtmeesteropleiding lieten zien wat ze konden tijdens de KMar 3-daagse in Apeldoorn. Sinds vorig jaar is dit een onderdeel in het selectieproces van de Marechaussee, in de hoop zo het uitvalpercentage tijdens de opleiding te verlagen. De grote vragen na 3 dagen vol fysieke en mentale opdrachten: is de kandidaat geschikt? En wil de wachtmeester in spe zelf nog wel?

In de eerste helft van 2017 staat 8 keer een KMar 3-daagse op het programma. Benieuwd hoe het er deze keer aan toe ging? Bekijk hier de foto's.

"Communiceren, samenwerken en doorzetten!" De IBT-instructeur schreeuwt duidelijke taal. Met balken boven het hoofd ploeteren de kandidaten zich een weg door het Orderbos. Voor de één is dat een zwaardere last dan voor een ander…

Onder de balk door, over de balk heen. Terwijl een kandidaat het gewicht van een ander draagt. "Helpen we elkaar?", vraagt de IBT-instructeur zich luid af. "Of staat 1 iemand een balk te tillen, terwijl dat ook met z’n tweeën zou kunnen? Sa-men-werk-en!"

De kandidaten voeren de opdrachten uit onder toeziend oog van een tiental observatoren. Deze KMar-collega's volgden hier een speciale trainingsdag voor.

"Je gaat door, ook al heb je pijn", zegt één van de observatoren, terwijl hij een notitie maakt. "Het gaat misschien niet meer perfect, maar ik let er vooral op of iemand het blijft proberen."

Tijdens het terreinwerk geven verschillende mensen op. "Sommige kandidaten hebben een verkeerd beeld van wat de opleiding tot wachtmeester inhoudt", zegt Janneke Vossen-Gierman, projectleider van de KMar 3-daagse. "Ze realiseren zich bijvoorbeeld niet dat er ook groene weken zijn. En bivak. De 3-daagse moet de kandidaten het juiste beeld geven.”

Wie het ploeteren in het bos volbrengt, is niet automatisch verzekerd van een plek in de opleiding. De kandidaat verzamelt 3 dagen lang punten, aan de hand van het 5-D-model. Daadkracht, dienstbaarheid, drive, druk en denken, worden beoordeeld. Wie voldoet aan de vastgestelde minimale norm, mag door.

Muesli, soep, eten uit blik of kaakjes. De kandidaat bepaalt zijn lunch. Iedereen heeft hiervoor een WOL-pakket gehad (Warm, Ontbijt, Lunch). Wil iemand warm eten? Dan dient diegene dit zelf met een brander op te warmen.

In één van de sportzalen waant de kandidaat zich denkbeeldig op Schiphol Plaza. Op de grond zit een 'reiziger'. Hoe handelt een kandidaat in een situatie die kan escaleren?

"De één deinst terug, een ander stapt vooruit bij een gewelddadige situatie", zegt een observator. "Er is geen goed of fout. Het gaat hier om de vraag: 'weet iemand wat hij doet?'". Om die vraag te helpen beantwoorden, zijn er psychologen van Dienstencentrum Werving en Selectie aanwezig. Zij ondersteunen de KMar-observatoren.

Dienstbaarheid is een belangrijk punt waar op gelet wordt. Op 'Schiphol' in Apeldoorn kan van alles gebeuren. Is de aanpak van de kandidaat vooral mensgericht? Of richt hij of zij zich meer op zijn taak?

In de sporthal leggen de kandidaten zo snel mogelijk een parcours af. Dat moet precies op de manier zoals beschreven op een instructiekaart.

"2 fout", oordeelt de instructeur. De kandidaat krijgt de uitlegkaart van het parcours nog eens in zijn handen gedrukt. Is hij in staat de baan nu foutloos af te leggen? Denken is een belangrijke 'd' in het 5-D-model.

Tekst: Bianca Brasser   |   Foto's: Valerie Kuypers