Garelochhead, Schotland

"Wij, Simone en Jaap, werken als opsporingsambtenaar bij de brigade Utrecht in Baarn. De hele maand oktober en november zijn wij namens de Koninklijke Marechaussee in Schotland en Engeland. Wij zijn als KMar-detachement mee met het 1st Marine Combat Group van het Korps Mariniers uit Doorn. Zij draaien in Garelochhead Trainingscentre (Schotland) een 6-weekse bergtraining en in Otterburn (Engeland) een 2-weekse schiettraining.

Links: Simone en Jasper. || Rechts: Ons kantoor op Garelochhead trainingscentre.

Op het trainingskamp hebben wij ons eigen kantoor ingericht waar we een aansluiting op het defensienetwerk hebben. Zo kunnen wij onze werkzaamheden als opsporingsambtenaar uitvoeren. Wij werken hier onder artikel 4 van de Politiewet. Onze werkzaamheden bestaan uit het begeleiden van verkeer en oversteken en controles tijdens de 'weekendbreak' in Glasgow en Newcastle. Ook hebben we een adviserende rol tegenover de eenheden en kunnen we optreden bij krijgstucht en militair strafrecht gerelateerde zaken.

De natuur in de Schotse bergen is schitterend.

In de eerste twee weken zijn wij vooral druk geweest met het leggen van contacten met de lokale politie in Garelochhead, maar ook in Glasgow, Edinburgh en Newcastle. Deze contacten zijn belangrijk, zodat we bij mogelijke incidenten, waarbij onze Nederlandse militairen zijn betrokken, kunnen bemiddelen en assisteren. Tot op heden verloopt alles rustig en zijn er geen bijzonderheden.

Links: Op de top van de 884 meter hoge Ben Arthur.|| Een voetenbad na een bergtocht.

In Schotland kent men verschillende politiekorpsen: de algemene burgerpolitie, highway police, the British Transport Police (BTP), Ministry Of Defence (MOD) Police en the Royal Navy Police. Wij hebben vooral veel contact met de MOD-Police. Dit korps is te vergelijken met de Koninklijke Marechaussee. Zij zijn gevestigd op Faslane HMNB Clyde, een grote marinebasis, gelegen naast het Garelochhead Trainingscentre. Ze verzorgen ook de beveiliging op en rond de marinebasis Faslane.

Links: Terreinrijden tijdens de mountain drivers course. || Rechts: Uitzicht vanaf het kasteel in Stirling.

En natuurlijk zijn we de uitdaging aangegaan om samen met de mountainleaders van het Korps Mariniers naar de top van de 884 meter hoge 'Ben Arthur' te klimmen. Op deze manier hebben wij een beeld kunnen krijgen in wat voor klimaat en omstandigheden de mariniers trainen gedurende de bergtraining."

Wachtmeester-1 Simone de Jong en wachtmeester Jaap Schoen
Artikel 4-detachement KMar
Garelochhead/Mountaintraining en FTX Otterburn 2016