03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

De 12 mooiste foto's van…

…de 2-daagse training van de GBB

Hoe ervaren ook, er moet worden getraind. De Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB) oefent 2 dagen allerlei scenario's op kamp Nieuw-Milligen. Daarbij wordt gekeken naar aanslagen zoals in Brussel en Parijs afgelopen jaar. De GBB'ers surveilleren op en rond Schiphol en zijn getraind om als eerste op te treden bij geweldsincidenten. In deze dagen moet alles samenkomen: samenwerking, conditie, schiettraining en benaderingstechnieken. En dat allemaal onder stress.

"Stop, politie. U bent aangehouden, bij elke verdachte beweging schieten we", schalt het door de luidspreker. Een oefenverdachte, mogelijk voorzien van explosieven of wapens, wordt overmeesterd.

Vanuit de auto wordt de verdachte onder schot gehouden. De man moet achteruit en 'gecontroleerd' naar de GBB'ers lopen.

Na een rondje sporten is iedereen flink uitgeput. Maar tijd om uit te rusten is er niet. Een verdacht persoon, gekleed in het rood, houdt zich in de omgeving op. Deze moet aangehouden worden.

De groep weet de verdachte man in het rood snel te vinden, de situatie onder controle te krijgen en zijn wapen af te pakken.

Onderweg komen de GBB'ers 'slachtoffers' tegen. Een mooie gelegenheid om zelfhulp en kameradenhulp toe te passen en te oefenen.

Op de schietbaan vliegen de kogelhulzen in het rond.

De GBB'ers oefenen hun schietvaardigheid met de Glock 17 en MP5.

Een leuke verrassing om 1 uur 's nachts; de GBB’ers moeten opstaan en aan de slag. Alleen door goed samen te werken komen de 2 balken en hun 'blinde' collega over de hindernisbaan heen.

In het holst van de nacht worden de GBB'ers met afgeplakte skibrillen in tweetallen begeleid naar de trainingsruimte. Als de bril afgaat valt iemand ze meteen aan. "Nog maar 38 te gaan", grapt de oefenvijand met een bezweet gezicht als hij na een paar minuten door de eerste 2 GBB'ers tegen de grond is gewerkt.

Bij het binnengaan van 'Schiphol' horen de GBB'ers slachtoffers kermen terwijl ze op zoek zijn naar de daders. Het optreden bij een mogelijke aanslag wordt tot in de kleinste details geoefend.

Nadat de eerste dader is gepakt, wordt het vuur opnieuw geopend als plotseling een tweede terrorist verschijnt.

Terwijl naast de auto een verdachte wordt geboeid, houden collega’s de omgeving in de gaten.

Tekst: Djenna Perreijn   |   Foto's: sergeant-majoor Maartje Roos en Herman Zonderland