07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

KMarKort

Loftuitingen tijdens Wapendag

Tijdens de viering van de 202de verjaardag van de Koninklijke Marechaussee, de Wapendag, heeft Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink teruggeblikt op afgelopen jaar en zijn visie voor komend jaar gedeeld. Er werden tijdens de Wapendag ook collega's extra in het zonnetje gezet.

Zo kregen de familierechercheurs een groepswaarderingsspeld, voor hun bijzondere dienstverrichting tijdens de inzet na de ramp met MH17. De Bijstandseenheid (BE) werd in het zonnetje gezet, omdat ze tussen februari 2015 en september 2016 een groot aantal objecten met een hoog risicoprofiel heeft beveiligd. Traditiegetrouw werd 's ochtends voor de poort van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum in het bijzijn van familie en collega's een krans gelegd en stilgestaan bij collega's die afgelopen jaar zijn overleden.

Nieuw dienstwapen voor de KMar

Al het executieve marechausseepersoneel krijgt in 2017 een nieuw dienstwapen. Omdat de huidige Glock 17 aan vervanging toe is, wordt vanaf begin volgend jaar gefaseerd de Glock 17 Gen 4 uitgeleverd. Als eerste krijgen de collega's van het voormalige district West de beschikking over het nieuwe wapen.

De Glock 17 Gen 4 stamt uit 2010 en verschilt niet veel van het huidige dienstwapen. Er zijn wat subtiele aanpassingen. Met behulp van backstraps is bijvoorbeeld de grootte van de kolf aan te passen, zodat iedereen het wapen naar zijn hand kan vormen. Daarnaast is het textuur op de kolf aangepast ter verbetering van de grip. Een nieuwe telescopische veer moet de terugslag van het wapen beter opvangen, zodat het wapen minder snel slijt.

Nog plekken vrij voor Run-Bike-Run Serious Request

Er zijn nog plaatsen vrij voor de KMar Run-Bike-Run ten behoeve van Serious Request op dinsdag 20 december. Aanmelden kan via de internetwebsite www.kmarseriousrequest.nl. Hier vindt u ook de route, alle voorwaarden en overige informatie.

Onder het welbekende motto ‘Als het erop aankomt!’ spant de KMar zich middels een Run-Bike-Run in om geld in te zamelen voor Serious Request. De Run-Bike-Run start op dinsdag 20 december om 8.00 uur op het Square op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. Het doel is rond 17.00 uur in Breda te eindigen bij het glazen huis. De lopers en fietsers starten tegelijk. 

Herinneringsmedaille voor Border Security Teams

123 medewerkers van de Border Security Teams (BST's) hebben in de Brabanthallen in Den Bosch een medaille ontvangen. Zij kregen de 'Herinneringsmedaille Humanitaire hulpverlening bij Rampen met de gesp Egeïsche Zee'. De BST's voerden begin dit jaar op verzoek van Griekenland en onder de vlag van het Europese grensagentschap Frontex grensbewaking uit op zee en aan de kust op de eilanden Chios en Lesbos.

De Koninklijke Marechaussee heeft namens het ministerie van Veiligheid en Justitie de leiding over de BST's. De Marechaussee levert onder andere grensbewakers, screeners, debriefers en documentspecialisten. Behalve de KMar maken ook medewerkers van de marine, landmacht, het Commando Diensten Centra), de nationale politie, de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deel uit van de BST's. Momenteel is nog een BST met 37 man actief.

Nieuw BSB-lesgebouw geopend

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten beschikt over een nieuw lesgebouw. Luitenant-kolonel Tina Tuiten, plaatsvervangend commandant Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee en commandant BSB, luitenant-kolonel Sander Emeis, openden het gebouw.

Het lesgebouw werd geopend met het onthullen van het logo, waarop de kernwaarden van de Marechaussee en de missie van de BSB staan. De kernwaarden krijgen daarmee een centrale plek in het nieuwe opleidingsgebouw waar toekomstige BSB-collega's worden gevormd. Afsluitend was er een rondleiding waar genodigden diverse ruimtes konden bekijken, zoals de buitenoefenruimte, een vuurwapen- en tactiekcell en een medische oefenruimte.

Brigade ’t Harde gesloten

Na 70 jaar is de marechausseebrigade 't Harde gesloten. Het gebouw met een zeer rijke historie werd sinds de reorganisatie in 2006 gebruikt als post van de brigade Drenthe-IJsselstreek. Al in het herbeleggingsplan Defensie stond dat het gebouw in 't Harde op de nominatie stond om afgesloten te worden.

De collega's die werkzaam waren in ’t Harde worden inmiddels aangestuurd vanuit de brigade Drenthe-IJsselstreek in Darp en hebben daar ook hun werkplek. De aangewezen wijkopperwachtmeester van de luitenant-kolonel Tonnetkazerne heeft zijn kantoor in het KEK-gebouw op die locatie.