'Het wordt steeds normaler om elkaar op te zoeken'
Het scenario: op het gemeentehuis van het oefendorp in Ossendrecht maken de lokale autoriteiten bekend dat er een asielzoekerscentrum komt. Daar zit duidelijk niet iedereen op te wachten. Boze omwonenden komen verhaal halen en de zaak loop uit de hand. "AZC, weg ermee", scanderen de betogers. Het is de aanzet voor een gezamenlijke actie in de landelijke najaarsoefening van de Bijstandseenheid (BE) van de Koninklijke Marechaussee en de Mobiele Eenheid (ME) van de politie. Ze grijpen samen in, terwijl de houtblokken hen om de oren vliegen.
Bekijk de videoclip voor een sfeerimpressie van de oefening.
BE'ers en ME'ers beschermen de ingang van het gemeentehuis en voeren charges uit. Als één van hen "Nu" roept, stormen ze op linie vooruit. Maar iedereen snel verdrijven blijkt lastig. Het gebouw staat tussen andere huizen in en is omringd door steegjes. De demonstranten blijven terugkomen. Een ander plan van aanpak is nodig.
Exameneisen
BE'ers en ME'ers uit heel Nederland nemen deel aan de landelijke najaarsoefening, de Landelijke Voortgezette Training Mobiele Eenheid 2016 (LVT ME). In de periode van eind oktober tot eind november krijgen ze een 2-daagse training in ME-vaardigheden en -procedures bij de politieacademie in Ossendrecht. Naast het scenario rond het gemeentehuis kent het programma onderdelen als leidinggeven en schieten. Ongeveer 180 BE'ers volgen de training.
Eenduidig werken en eenduidig samenwerken luidt het devies. Eerste luitenant Marcel van Vliet, verantwoordelijk voor de training van de BE: "In de loop van de tijd zijn mogelijk her en der nuanceverschillen ontstaan in de wijze van optreden. We willen graag alle neuzen weer in dezelfde richting krijgen. In het programma is opgenomen wat ze minimaal moeten kunnen, met de exameneisen van de politieacademie als leidraad."
"Charges, nu", op dit commando komen ME'ers met honden van achter de BE-linie naar voren om ruimte te pakken. De BE'ers wachten geduldig tot de ME'ers weer stilstaan met hun blaffende honden. "Sommige BE'ers hebben niet eerder opgetreden met honden. Ze leren bijvoorbeeld hoe de honden worden ingezet en waar ze rekening mee dienen te houden", legt Van Vliet uit.
'Iedereen kan hetzelfde kunstje'
"Alle pelotons leren dezelfde vaardigheden en procedures, zodat mensen makkelijker uitwisselbaar zijn", vult Cynthia Dorland aan, plaatsvervangend projectleider van de oefening bij de politie. In het scenario rond het gemeentehuis oefenen de Marechaussee en de politie met samengestelde pelotons, de ene keer met een BE'er als pelotonscommandant en de andere keer een ME'er. "Hierdoor valt de schroom weg om samen te werken en kan iedereen hetzelfde kunstje", zegt Van Vliet.
"Het is makkelijker samenwerken tussen BE en ME als iedereen dezelfde taal spreekt, zeker nu er steeds meer bijstand wordt gevraagd door andere eenheden", aldus Dorland. "Sinds de politie landelijk is georganiseerd, kijken eenheden ook makkelijker buiten hun eigen regio voor bijstand. In zulke gevallen hoeven ze hun werkwijze niet telkens uit te leggen. De samenwerking is niet nieuw, maar het gaat steeds beter en het wordt steeds normaler om elkaar op te zoeken. Dat is een groot winstpunt."
Met de samenwerking tijdens de najaarsoefening in het oefendorp zit het wel goed. De marechaussees en politieagenten trekken zich kort terug en vegen dan vanuit één kant het centrum schoon. Missie geslaagd.
Bijstandseenheid (BE)
De Bijstandseenheid (BE) van de Koninklijke Marechaussee en de Mobiele Eenheid (ME) van de Nationale Politie zijn niet hetzelfde. De Bijstandseenheid is een snel inzetbare, flexibele eenheid, die snel op- en af kan schakelen, zowel in bewapening en bescherming als de situatie daar om vraagt. De BE kan dus ook worden ingezet als ME, maar onderscheidt zich door op te treden bij meer gecompliceerdere situaties dan waar de Mobiele Eenheid van de politie mee te maken krijgt. Denk daarbij aan het bewaken en beveiligen van objecten of aan rellen waarbij vuurwapens worden gebruikt. Of wanneer personen zich verschanst hebben in een gebouw en een meer gespecialiseerde aanpak wordt gevraagd. De BE kan gebruik maken van specialistische wapens en heeft de beschikking over een aantal YPR-765 pantserwagens.