10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

…SUMM-IT

De Koninklijke Marechaussee start vanaf volgende week met de uitrol van de landelijke opsporingsapplicatie SUMM-IT. De applicatie ondersteunt collega's die werkzaam zijn binnen de opsporing en intell bij het verwerken van gegevens en dossiervorming in de breedste zin van het woord. SUMM-IT vervangt op termijn het bestaande systeem RBS (Recherche Basis Systeem) en de dossiervorming op de zogenaamde confiserver. De Nationale Politie, de bijzondere opsporingsdiensten en de Rijksrecherche zijn al eerder overgestapt op SUMM-IT.

Een van de grootste voordelen van SUMM-IT is dat alle informatie binnen de opsporing en de bijbehorende intell-processen van de KMar op 1 plek en op een eenduidige manier samen wordt gebracht en niet meer is versnipperd over verschillende systemen. De applicatie stuurt de collega door alle stappen tussen een onderzoekdossier en procesdossier heen en legt alle handelingen vast. Daarnaast kunnen coördinatoren werkopdrachten uitzetten, bewaakt SUMM-IT de termijnen van documenten, is al het bewijsmateriaal, zoals foto's, video's op te slaan en zijn altijd de laatste versies van formulieren beschikbaar. 

Klik op de plus-tekens hieronder om meer te weten te komen over SUMM-IT.

Gebruikers: In totaal gaan ongeveer 1.000 KMar-collega's binnen het intell- en opsporingsproces werken met SUMM-IT. Binnen de opsporing zijn dat de brigade Recherche, de BSB en incidentele opsporing van de brigades en in de toekomst mogelijk de sectie Interne Onderzoeken. Binnen de intell gaan het Informatie Knooppunt, Analyse en Onderzoek, Operationele Intell Medewerkers, de expertisecentra Identiteitsfraude en Documenten (ECID), Bewaken en Beveiligen (ECBB), Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM), de Bijzondere Dienst met SUMM-IT aan de slag. Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) en Informatie & Intelligence Schiphol werken al enige maanden in het SUMM-IT systeem van de Nationale Politie.

Opleidingen: Op 31 oktober 2016 is de Marechaussee gestart met het opleiden van 1.000 toekomstige SUMM-IT-gebruikers binnen de Intell en Opsporing van de KMar. De projectgroep SUMM-IT heeft in samenwerking met het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar een lesprogramma voor de KMar samengesteld, waarin de KMar specifieke werkprocessen en invoerafspraken zijn opgenomen. In totaal zijn er 23 kerninstructeurs die de opleidingen verzorgen. Een opleiding duurt 3 dagen en wordt verzorgd door 2 kerninstructeurs. Het doel is om in het eerste kwartaal van 2017 alle collega's te hebben opgeleid. Een gebruiker wordt pas geautoriseerd voor SUMM-IT als hij de opleiding volledig heeft voltooid.

Uitrol SUMM-IT: SUMM-IT wordt bij de KMar in fases uitgerold. Door klein te beginnen kunnen eventuele problemen die zich voordoen verholpen worden. Het doel is dat de uitrol in de eerste helft van 2017 is voltooid. In de week van 28 november 2016 gaan de Infodesk, een opsporingsteam en integrale werkvoorbereiding starten met het gebruik van de nieuwe applicatie. Er wordt in principe geen data uit oude applicaties overgezet naar SUMM-IT. Oude onderzoeken worden in het Recherche Basis Systeem (RBS) afgerond, nieuwe onderzoeken worden opgestart in SUMM-IT. Incidentele opsporingsteams gaan werken in SUMM-IT als ook hun partnerteam bij brigade Recherche is opgeleid.

Koppelingen: SUMM-IT bevat een grote verzameling van gevalideerde (ABRIO)-formulieren en processen-verbaal. Een ander voordeel van SUMM-IT is dat er vanuit de applicatie koppelingen beschikbaar zijn naar diverse programma's, zoals Blueview, de integrale bevragingsmodule. Maar ook Reliant, het beslagportaal, de Verwijzingsindex Recherche Onderzoeken en Subjecten (VROS) en het GEO-portaal zijn gekoppeld en benaderbaar via SUMM-IT. SUMM-IT is door rechercheurs ook stand-alone te gebruiken tijdens doorzoekingen. Op locatie kunnen gegevens ingevoerd worden die later als er weer verbinding is gemaakt met SUMM-IT zijn over te zetten.

Informatiegestuurd optreden: SUMM-IT levert een bijdrage aan het informatiegestuurd optreden van de Koninklijke Marechaussee. Omdat alle opsporingshandelingen op een eenduidige manier in 1 systeem worden verwerkt, versterkt SUMM-IT het intell-beeld. Door afzonderlijke stukjes informatie nader te onderzoeken en te veredelen (verrijken en stapelen van informatie) kunnen de Intell-medewerkers de grotere verbanden tussen verschillende incidenten en onderzoeken zichtbaar maken. Zo kunnen criminele samenwerkingsverbanden in kaart worden gebracht, waarna op basis van die informatie de Recherche nieuwe onderzoeken start.

Tekst: Robert den Hartog