05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

Een dagje KMarren met...

Marechaussee-2 Stan, HRB-operator

In juli 2015 begint Stan aan zijn initiële opleiding tot marechausseebeveiliger. Amper een jaar later is hij als lid van het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) medeverantwoordelijk voor het bewaken en beveiligen van objecten met een hoog risicoprofiel, zoals overheidsgebouwen en Joodse instellingen. Meteen na zijn opleiding solliciteert Stan namelijk op de nieuwe ontstane functie als HRB-operator. "Normaal gesproken draai je eerst 2 jaar een functie bij de wacht, maar dit vond ik een mooie kans, die ik maar wat graag aanpakte."

Het werk van een HRB-operator heeft een statisch en dynamische kant. De statische variant houdt in dat Stan letterlijk een post bemant voor de ingang van een object. Welk objecten en welke stad verschilt per dienst. "We letten op afwijkend gedrag van voorbijgangers. Als er zaken afwijken dan komen we in actie en stellen we vast of iemand of iets een dreiging kan vormen." De dynamische kant van het werk is het surveilleren in de omgeving van objecten met een voertuig. "We houden alles wat er in de buurt van een object gebeurt in de gaten en zijn ondersteunend aan onze collega's die het statische werk uitvoeren. Als zij hulp nodig hebben kunnen wij dat leveren."

Het werk bevalt Stan goed. "De sfeer in ons team is prima, het materiaal waarmee we werken is top en de diensten zijn afwisselend. Je opereert zelfstandig en hebt een flinke verantwoordelijkheid. En als je je werk goed doet, wordt dat gewaardeerd. Dat merken we als mensen ons bedanken voor onze inzet. Dat geeft je ook meteen het gevoel dat je het werk niet voor niks doet. Je staat er echt voor de mensen en als er iets gebeurt moeten we snel op kunnen schalen. Waar je wel voor moet waken is dat het werk geen gewenning wordt. Je moet elke dienst scherp zijn."

In maart 2015 werd bekend dat de Koninklijke Marechaussee 6 extra pelotons krijgt voor Bewaken & Beveiligen. Het is een reactie op de verhoogde terrorismedreiging in Europa. Er is behoefte aan een eenheid die dáár is waar een verhoogde dreiging is en die snel kan opschalen naar een hoger geweldsspectrum. In eerste instantie neemt de Bijstandseenheid van de Marechaussee de bewaking en beveiliging van een aantal objecten over van de Nationale Politie. Na de oprichting van het HRB-eskadron is deze taak geleidelijk overgegaan naar de HRB. In december is het zesde peloton gereed.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl

Tekst: Robert den Hartog   |   Video: Pieter Visser   |   Montage: Corina van Marm