12

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

…Identiteit- en Documentendesk KMar

Tekst eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Herman Zonderland

Look-a-likes, amateuristisch knip- en plakwerk of professionele falsificaten. De KMar-collega's van de Identiteit- en Documentendesks (ID-desks) onderkennen ieder vals document. De Nationale Politie, douane en zelfs gemeentes maken gebruik van de expertise van deze desks in Rotterdam, Eindhoven, Zwolle en op Schiphol. 5 weetjes over deze bijzondere afdeling bij de KMar.

Hightech: De ID-desks maken gebruik van hightech apparatuur om documenten te onderzoeken. Zo maken ze opnames met hoge resolutie om echtheidskenmerken te controleren. Vaak zitten er in deze kenmerken details verstopt die niet met het blote oog te zien zijn. Naast opnameapparatuur zorgt ook een loep of microscoop voor duidelijkheid.

Specialisten: De medewerkers van de ID-desks zijn allemaal marechausseecollega's. De meeste collega's die er werken hebben ruime werkervaring opgedaan bij de grensbewaking en dus veel documenten gezien. Na plaatsing bij een ID-desk volgen de medewerkers nog een opleiding van 3,5 maand. Tijdens deze periode krijgen ze ook te zien hoe bijvoorbeeld een watermerk tot stand komt. Met deze kennis kunnen zij op de werkvloer eerder falsificaten onderkennen.

Gevonden documenten: Ook documenten die worden gevonden in bijvoorbeeld NS-treinen of op Schiphol komen bij de ID-desks terecht. Het gaat om honderden identiteitsdocumenten per maand. Bij de ID-desks wordt gecontroleerd of de documenten niet vals of vervalst zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat fraudeurs in paniek op het laatste moment hun vervalste ID-bewijs dumpen. Bij vervalsingen volgt een vervolgonderzoek.

Archief: In het geval van twijfel heeft de ID-desk een hulplijn, namelijk een indrukwekkend archief waarin zij identiteitsdocumenten van haast ieder land hebben. Alle kleuren en vormen zijn te vinden in deze opslagplaats. Bij twijfel kunnen de experts het originele identiteitsbewijs checken. Maar vervalsingen worden ook bewaard. Ook visa, rijbewijzen, creditcards en landenstempels zijn terug te vinden in het archief.

Varianten: Identiteitsfraude kent vele varianten. Een nieuwe variant is het aanpassen van foto's, waardoor het voor een controleur lastiger is om fraudeurs te onderkennen. De medewerkers van de ID-desks zijn op de hoogte van deze nieuwe vorm. Inmiddels wordt er zelfs een training ontwikkeld om KMar-collega's hierover in te lichten, uniek in Nederland.