09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

KMarKort

Koning bezoekt Hoog Risico Beveiligingseskadron

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan het Hoog Risico Beveiligingseskadron (HRB) van de Koninklijke Marechaussee. De koning bezocht HRB-eenheden in Den Haag, Wassenaar en Amsterdam. Het bezoek van de koning begon op de Koningin Beatrixkazerne met een presentatie over het HRB. Aansluitend werd een toelichting gegeven op onzichtbare beveiligingsmaatregelen en dynamische beveiligingspatrouilles.

Op het Mobilisatiecomplex Maaldrift in Wassenaar woonde hij enkele onderdelen en demonstraties bij van de HRB-opleiding en sprak hij met opleiders en cursisten. Het werkbezoek werd afgesloten bij de Joodse Scholengemeenschap Maimonides in Amsterdam, die onder andere wordt beveiligd door de HRB.

Hoog Risico Beveiligingseskadron

De HRB-eenheden bewaken en beveiligen vitale objecten, zoals overheidsgebouwen en maatschappelijke instellingen. Het kabinet besloot begin 2015 tot de oprichting van het Hoog Risico Beveiligingseskadron. De zichtbaarheid van de beveiliging is afhankelijk van de actuele situatie. Omdat de HRB-eenheden zijn voorbereid op elke verandering van situatie, kunnen ze snel opschalen en optreden.

Wervingscampagne gericht op vrouwen

Defensie wil het komende jaar meer vrouwen interesseren voor werken aan vrede en veiligheid. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en andere Defensievrouwen doen daarom mee in een wervingscampagne. Vanuit de Marechaussee deed marechaussee-1 Jennifer mee. Ze werkt bij de Hoog Risico Beveiliging. Bekijk hieronder de videoclip.

Op dit moment kiezen nog te weinig vrouwen voor een baan als militair. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaak niet weten dat Defensie naar hen op zoek is en wat de mogelijkheden zijn. Zij denken dat het een mannenwereld is, met alleen gevechtsfuncties en weten niet precies welke maatschappelijke rol de organisatie vervult.

KMar-collega's lopen in eigen tijd Vierdaagse

De Koninklijke Marechaussee besloot in februari dat er dit jaar geen officieel KMar-detachement kan meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse. De reden hiervoor is de grote operationele druk op de KMar. Ook valt de vakantiepiek op Schiphol tegelijk met de Vierdaagse. Toch hebben 31 collega's de 'stoute' wandelschoenen aangetrokken en in hun eigen tijd een onofficieel KMar-detachement gevormd.

In het detachement zitten 29 lopers en 2 verzorgers. Zij trainen en lopen de Vierdaagse in hun vrije tijd (vakantieverlof) en op eigen kosten. De uitdaging voor de lopers en detachementscommandant is groot. Detachementscommandant kolonel Harm IJzerman: "De betrokkenheid is groot, maar we hebben nog geen één keer met z'n allen getraind. De meesten zien elkaar pas voor het eerst op 18 juli op Heumensoord. Het gezamenlijke tempo en de passen moeten we dus tijdens de eerste dag gaan ondervinden."

KMarMagazine zomerstop

KMarMagazine verschijnt op de laatste donderdag van de maand. In de maand juli verschijnt KMarMagazine niet. De volgende editie van het KMarMagazine komt op donderdag 25 augustus uit.

Heeft u leuke onderwerpen voor KMarMagazine, mailt u deze dan naar: kmar.magazine@mindef.nl

KMar-inzet Luchtmachtdagen

De Koninklijke Marechaussee doet onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland een feitenonderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigcrash van een Zwitserse straaljager bij vliegbasis Leeuwarden. De Zwitserse F-5 stortte neer tijdens een oefenvlucht voor een demonstratie tijdens de Luchtmachtdagen. De KMar werkt in het onderzoek nauw samen met de Landelijke Eenheid van de politie en de Zwitserse autoriteiten. Het gaat om een feitenonderzoek om duidelijkheid te krijgen over wat er precies is gebeurd.

De Luchtmachtdagen 2016 werden door 280.000 mensen bezocht. Diverse marechaussee-eenheden waren belast met de politietaak op de vliegbasis. Er werd een 54-jarige vrouw aangehouden voor het gooien van verf op een showmodel van de F-35. Een De KMar had ook een stand om de bezoekers kennis te laten maken met het werk van de Marechaussee.

5.600 euro voor 'Stelvio for Life'

De echte beklimming van de beroemde Passo dello Stelvio moet nog beginnen, maar met een spinningsmarathon werd voor en door het marechausseeteam een extra 5.600 euro opgehaald voor Stelvio for Life. Het evenement werd georganiseerd door deelnemers aan 'Stelvio for Life' en was bedoeld om op een sportieve manier geld in te zamelen voor Barcode for Life, een stichting die strijdt voor gepersonaliseerde behandeling bij kankerpatiënten.

De spinningsmarathon op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn duurde 15 uur en 33 minuten. De duur staat symbool voor het aantal hoogtemeters van de hoogste geasfalteerde berg van Europa in Noord-Italië. Stelvio for Life vindt op zaterdag 27 augustus 2016 in Bormio plaats. Mochten er nog collega’s behoefte hebben om dit goede doel op andere wijze te ondersteunen met een financiële bijdrage, dan kan dat via één van de teamleden of via de internetsite www.stelvioforlife.nl bij Team Koninklijke Marechaussee.