Tekst André Twigt
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

Brigade Brabant Zuid ondanks verbouwing open

Wat doe je als brigade Brabant Zuid wanneer er vanwege een baanrenovatie 17 etmalen geen vliegverkeer op Eindhoven Airport is? Dan ga je de integrale beroepsvaardigheden scherpslijpen. De luchthaven verandert daarvoor in het decor van een misdaadserie. Gemaskerde verdachten rennend door de vertrekhal, arrestaties net daarbuiten… Verderop knippert een bord met de tekst: 'Opgelet! Oefening Koninklijke Marechaussee'. Maar wie let daar nu op?

Links: Wachtmeester-1 Teun en zijn collega zijn er als eersten bij nadat bij de brigade een melding komt van 'schoten gehoord' in het European Business Centre op Eindhoven Airport. || Midden: De amok-situatie is voor de dienders ietwat verwarrend. Her en der liggen dode en gewonde figuranten, er is geschreeuw en het verschil tussen vriend en vijand is moeilijk te zien. || Rechts: Belangrijk bij amok is dat de daders zo snel mogelijk overmeesterd worden.

Voor wie die levensgrote mededeling mist, is er eerste luitenant Piet Zopfi. Ondanks dat er niet gevlogen wordt zijn er veel mensen in de winkels in de vertrekhal. En om te zorgen dat de 'calamiteiten' niemand op het verkeerde been zetten, maakt de oefenleider er werk van eventueel beduusde passanten gerust te stellen. De beroving van het grenswisselkantoor is uiteraard in scene gezet, maar ziet er van een afstandje verdraaid echt uit. Om het niet te gek te maken, is de baliemedewerker geïnstrueerd de zijdeur van de vestiging op commando te openen. Dan hoeven de gemaskerde dieven - verklede marechaussees uiteraard - niet over de toonbank te klimmen. Kort na hun daad rennen zij met buit in de richting van de zwarte Renault die voor de vertrekhal staat. Hun vlucht is van korte duur. Zo'n 50 meter verder worden de pseudo-rovers klemgereden en aangehouden.

Dagelijkse kost

Het organiseren van de roof-oefening kost de Marechaussee veel inspanning. Maar levert de deelnemende dienstploegen ook veel oefenwaarde op. Wordt er op de luchthaven een roofpoging ondernomen, dan weet 'Brabant Zuid' precies wat ze moet doen. Adjudant Ronald Vloet denkt er ook zo over. De beoordelaar toont zich tevreden over de uitvoering. Het protocol 'Overval' bestaat er uit risico's voor omstanders zoveel mogelijk te beperken. "En dat deden ze ook."

Het middagprogramma voorziet in het perfectioneren van verschillende aanhoudingstechnieken.

Amok

Het beoefenen van de protocollen gebeurt onder toezicht van trainer wachtmeester-1 Damian, van het Integrale Beroepsvaardigheden Team Zuid. Hij en zijn mannen zijn erop getraind collega's met kennis en kunde op het gebied van aanhouding en meer bij te staan. Vanwege het grote belang ervan zijn - in het als een carrousel ingedeelde oefenschema - ook de amok- en de pandenprocedure opgenomen. Plaats van handeling hiervoor is niet de terminal maar het European Business Centre op het bedrijventerrein, bij de brigade net om de hoek. Op de bovenste verdieping werd een passende setting opgebouwd. Alsof amokmakers daadwerkelijk een spoor van zinloze destructie achterlieten, zijn hier en daar 'dode' en 'gewonde' figuranten weggelegd. Kort na de oproep om bijstand, verschijnen wachtmeester-1 Teun en buddy ranggenoot Jos als eersten ten tonele.

Serieuze zaak

Hun presentie leidt al snel tot een aanhouding. Sinister hieraan is dat de verdachte breeduit blijft lachen. Dat terwijl de gewapende aanhouding toch een serieuze zaak is. Een paar tellen later volgt het waarom voor zijn afwijkende gedrag. De jongeman heeft niets met de oefening te maken. Hij zat nietsvermoedend in een bedrijfsruimte te werken, grenzend aan waar de amok-procedure plaatsvindt. Dan is onder hoogspanning een foutje snel gemaakt. Oeps… Sorry… Na een welgemeend excuus met glimlach is alles weer goed. "Puntje van aandacht voor de ploegen van de middagsessie", denkt oefenleider Zopfi hardop. "We moeten niet vergeten te vertellen dat de training bij die deur begint", wijst hij naar de ruimte aan het einde van de gang.

Links: Aanhoudingstechnieken passeren ook in het middagprogramma de revue. || Midden: Beoordelaar adjudant Ronald Vloet toont zich tevreden over de uitvoering. || Rechts: Actie buiten de vertrekhal. Hier worden de rovers van het GWK gearresteerd.

Sleutel

Damian vindt het na de eerste run tijd voor een korte evaluatie. Hoe het ging? De collega's ervaren de situatie op de topvloer als verwarrend. Ze moeten in een seconde hun aandacht verdelen tussen vriend en vijand, oftewel tussen slachtoffers en amokmakers. Her en der liggen die kermende, schreeuwende gewonden. Om de situatie snel meester te worden, adviseert Damian te blijven communiceren. "Praat constant tegen de collega die je rugdekking geeft. Je buddy dekt jouw rug en kijkt dus niet naar voren. Maar hij moet wel alles meekrijgen van wat er vóór hem gebeurt.“ Amok is volgens de specialist een kwestie van blijven praten, elkaar aanvoelen en vaart in de actie houden. Tot de amokmakers zijn geneutraliseerd. "Zolang dat niet gebeurt, vormen ze een groot gevaar."

En wat Damian vindt van de 2 weken durende oefensessie? "Helemaal top! Het liefst trainen we de protocollen nog vaker. De huidige wereld is er niet bepaald veiliger op geworden. Als Marechaussee moeten we daarom iedere gelegenheid aangrijpen deze stof te blijven trainen. Zo vaak het maar kan."