Tekst kapitein Arjen de Boer
Foto sergeant-majoor Maartje Roos en Peter van der Ree (video)

'Handzaam, duurzaam en afschrikwekkend'

De Marechaussee krijgt een nieuw stuk gereedschap aan de koppel: een uitschuifbare wapenstok. Deze is effectiever dan de verouderde gummiknuppel en boezemt meer ontzag in.

De gummiknuppel heeft zijn langste tijd gehad en kan naar het museum. De zwarte stok van hardrubber lijkt weinig meer op de nieuwe wapenstok die alle marechaussees uiteindelijk krijgen. De nieuwe wapenstok is een handzaam model. Hij kan ook in uitgeschoven toestand in de foedraal aan de koppel worden opgeborgen.

De plek aan de koppelriem zorgt ervoor dat hij snel is te pakken.
Duidelijke verschillen tussen de oude gummiknuppel links en de uitschuifbare wapenstok rechts.

Specificaties op een rijtje

  • 50,6 cm lang (uitgeschoven)
  • Gehard staal
  • +/-535 gram
  • Rubberen handgreep

Indrukwekkend en handzaam

De uitschuifbare wapenstok is in zijn compacte vorm makkelijk mee te dragen en is snel en met een hand te pakken en uit te schuiven, ook in combinatie met een beschermend vest. De gummiknuppel boezemt soms nauwelijks nog ontzag in. Met de uitschuifbare metalen wapenstok is dat anders. In ingeschoven toestand heeft het wapen geen agressieve uitstraling, maar het plotseling ter hand nemen in combinatie met het typerende uitschuifeffect maakt indruk op iemand die kwaad wil. Dat blijkt uit een evaluatie van een proef bij de politie in Zwolle en Deventer. "Deinst een relschopper toch niet terug, dan moet één ferme klap op bovenarm en/of bovenbeen genoeg zijn om hem te stoppen. We hebben het wel over ruim een halve kilo staal", zegt IBT-instructeur en projectleider Wapenstok wachtmeester-1 Tom Knoop, die namens de KMar de selectie van en keuze voor de nieuwe wapenstok begeleidde.

Eisen

De KMar en politie begonnen in 2013 samen een zoektocht naar een nieuwe wapenstok. Knoop en zijn team orienteerden zich op de verschillende producten en fabrikanten. In hun binnenzak hadden ze een specifieke wensenlijst. Zo moest de stok voldoen aan de strengste duurzaamheidseisen, bruikbaar zijn in weer en wind en zich al hebben bewezen in de politiepraktijk.

Een slag op het hoofd is uit den boze. Ook met de nieuwe stok wordt vooral gericht op grote spiergroepen zoals bovenarmen en -benen.

De uiteindelijk gekozen uitschuifbare wapenstok heeft voor het oog van een leek veel gemeen met de beruchte en verboden ploertendoders. Maar het is zeker geen ploertendoder, benadrukt Knoop. "Die heeft een zware bal aan het uiteinde om een zweepeffect te creëren. Dat heeft de uitschuifbare wapenstok niet."

De nieuwe wapenstok moet relschoppers afschrikken.
De parate uitgangshouding wanneer de wapenstok wordt gebruikt.

Training

De eerste uitschuifbare wapenstokken zijn al in gebruik genomen door de Bijstandseenheid en de pelotons Hoog Risico Beveiliging (HRB). Inmiddels loopt de het proces van aanbesteding en verwerving om ook de rest van de KMar van een uitschuifbare wapenstok te voorzien. De planning is dat iedereen nog in 2016 de nieuwe wapenstok krijgt. Iedereen krijgt eerst de nieuwe instructies en basistechnieken aangeleerd tijdens een IBT-dag. "Zo moeten collega's een nieuwe manier van slaan aanleren", zegt Knoop. "Met de oude wapenstok kon je vanuit de pols slaan. Bij de nieuwe moet de beweging vanuit de schouder komen."