Kabul, Afghanistan

"Ik werk als police advisor voor de Verenigde Naties in Kabul en ben voor een half jaar geplaatst bij de missie UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan). Het doel van deze missie is de Afghaanse gemeenschap ondersteunen in het leggen van de fundamenten voor duurzame vrede en ontwikkeling.

Links: Aan het werk. || Rechts: De accomodatie.

Het team van police advisors in Kabul bestaat uit 3 personen (de andere 2 komen uit India en Gambia). Wij adviseren de Afghaanse politie over politie-gerelateerde kwesties, zoals community policing. Wij leggen uit dat het belangrijk is om het vertrouwen van de bevolking te winnen om zo bijvoorbeeld een betere informatiepositie te krijgen, zodat de bevolking informatie gaat geven over mogelijke aanslagen.

Links: De hoofdweg op de UNOCA-compound. || Rechts: Een lunch met collega's van de PAU.

Ook coördineert ons team met andere internationale organisaties en lidstaten de steun aan de Afghaanse politie. Dit doen we in samenspraak met het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de politie onder valt. Wij willen inzicht krijgen in de behoeften en de aangeboden ondersteuning hier op aan laten sluiten. Ook willen we Afghan ownership creëren zodat de Afghanen zich verantwoordelijk gaan voelen en langzamerhand de taken kunnen overnemen.

Links: Het PAU-team voor het gebouw van UNAMA. || Rechts: Mijn auto en mijn chauffeur.

Mijn rol speelt zich voornamelijk af op het bestuurlijke en politieke niveau. Ik heb veel internationale contacten, zoals met ambassades, EUPOL, German Police Project Team, Resolute Support, Strategic Support Ministry of Interior, UN development programs en de Afghaanse overheid. Het is leuk en leerzaam om in zo'n internationale setting met verschillende culturen te werken. Ik ben bijna dagelijks op pad voor overleg en gelet op het chaotische verkeer kost dat in Kabul veel tijd.

Links: Kabul ligt op 1.800 meter. In januari sneeuwde het. || Rechts: Winkeltje op de compound met verse groenten en fruit.

Helaas is de veiligheidssituatie in Afghanistan het afgelopen jaar slechter geworden. Ook in Kabul zijn regelmatig aanslagen, maar ik voel me niet onveilig. Mijn accommodatie en werkplek is op een VN-compound buiten Kabul. Ik ben hier de enige Nederlandse militair. In het begin was het even wennen, maar inmiddels heb ik leuke contacten met collega's en mensen van andere VN-agentschappen. Tot nu toe kijk ik terug op een bijzondere en interessante periode en zie ik met vol vertrouwen de laatste weken van mijn missie tegemoet."

Luitenant-kolonel Roland

Police Advisor bij UNAMA

(United Nations Assistance Mission in Afghanistan)