Tekst Arjen de Boer
Foto Jeroen van Dijk (video), Marlon Snel (audio) en Corina van Marm (montage)

Marechaussees-1 Elviera en Chris, ATP Schiphol

Noem de combinatie Schiphol en Koninklijke Marechaussee (KMar) en veel mensen zien meteen de paspoortcontrole of gewapende beveiligers voor zich. Maar op en rond de luchthaven werken méér eenheden van de KMar. Het is een speciale eenheid omdat deze bestaat uit burgers én militairen die hetzelfde werk doen. Ze zijn als een Zwitsers zakmes: op verschillende terreinen inzetbaar.

De bewuste eenheid draagt de naam Arrestantenzorg, Transport en Parkettaken (ATP), de voormalige APW (Arrestanten- en Passantenwacht). Er werken ongeveer 90 collega's, onder wie marechaussees-1 Elviera (31) en haar collega Chris (25). Wanneer ordediensten op en rond Schiphol verdachten aanhouden, komen zij deze personen ophalen en brengen ze naar één van de 24 cellen die de KMar beheert in het Justitieel Complex Schiphol.

Maar er is meer dan de zorg voor arrestanten. De ATP-collega's houden toezicht bij begeleiding en procesbegeleiding Vreemdelingenzaken op de G-pier, ze werken als parketpolitie in de rechtbank Schiphol. Verder bedienen ze, op verzoek van Justitie, het slikkerstoilet en controleren met een speciale machine de ontlasting van verdachten op bolletjes waar mogelijk drugs in zit.

Tot slot bewaken ATP'ers verdachten die naar het ziekenhuis moeten. Zelfs bij een operatie moeten ze toezicht houden, de verdachte mag geen moment uit het oog worden verloren. "Het is veelzijdig werk", zegt Chris. "De ene dag zit je in de rechtbank, de volgende ben je de hele dag onderweg." Elviera: "We krijgen te maken met mensen van over de hele wereld, dat is enorm interessant. En straks, als de vakantiedrukte op Schiphol begint, is de kans groot dat we de collega's daar gaan helpen."

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl