07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

KMarKort

Primeur voor ECID

Het bureau Training van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) gaat samen met het opleidingsinstituut IDCentre en het Team Identiteitsfraude van de gemeente Amsterdam een Document Security Course, Expert level verzorgen. De internationale opleiding start vanaf medio augustus en staat gelijk aan de opleiding DOC-III voor documentspecialisten en wordt speciaal gegeven aan buitenlandse politie, border guards en immigration medewerkers.

Internationaal was er tot nog toe alleen sprake van een Document Security Course, Basic level (DOC-I) en een Document Security Course, Advanced level (DOC-II). Deelnemers aan de eerste cursus komen uit Libanon, Bulgarije, Servië, Bosnie-Herzegovina en Georgië. De cursus duurt ongeveer 5 weken en wordt deels op de Koningin Maximakazerne gegeven en deels bij IDCentre in Veldhoven. Ook verzorgen collega's van de ID-desk een lesdag.

KMar-medailles bij Invictus Games

Met een recordaantal van 18 medailles keerde de Nederlandse equipe onlangs terug van de Invictus Games. Wachtmeester b.d. Jack Pastora 'wheelde' in het Amerikaanse Orlando naar zilver en brons.

Voor de Invictus Games kwamen van 6 tot en met 12 mei 485 sporters uit 14 landen bijeen. De gewonde of zieke (oud-)militairen namen het tegen elkaar op in 10 sportdisciplines. De 30-koppige Nederlandse ploeg telde 2 KMar-collega's.

Pastora veroverde in Londen in 2014 3 zilveren medailles bij het wheelen, het rolstoelrijden. Bij zijn eerste race in Orlando, over 100 meter, was hij te gretig en werd hij gediskwalificeerd. Maar op de 400 meter haalde hij zijn gram en snelde naar zilver. Op de eveneens sterk bezette 200 meter pakte hij brons. Als aanvoerder van het rolstoelbasketbalteam leidde Pastora Nederland naar een vierde plaats.

Wachtmeester-1 Johan van Etten van de brigade Grensbewaking kwam uit op het indoorroeien, een 4 minuten durende slijtageslag. Zijn ijzersterke opening moest de 'MS-warrior' in de laatste seconden bekopen. Ruim 3 minuten lag hij op koers voor goud. Daarna sloeg de vermoeidheid toe. Op 1 meter verschil eindigde hij als vierde. "Nog niet eens een armlengte", schetste hij. "Maar ik heb alles gegeven. En ik ben trots dat ik hier heb laten zien dat het niet ophoudt na de diagnose MS."

In 2017 worden de Invictus Games gehouden in Toronto, Canada. Het evenement duurt dan van 26 tot en met 30 september.

Mei in teken van herdenken

Commandant Koninklijke Marechaussee, tevens gouverneur van de residentie, luitenant-generaal Harry van den Brink heeft bij de jaarlijkse herdenking van de Slag om Ypenburg aan het ILSY-plantsoen in Den Haag een krans gelegd. Meer dan 500 Nederlandse militairen sneuvelden tijdens gevechten rond Den Haag. 167 van hen kregen hun laatste rustplaats op het Erehof van de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag.

De Koninklijke Marechaussee ondersteunde en nam in mei actief deel aan tal van herdenkingen. Op 4 mei was CKMar bij de nationale Herdenking op de Dam. Bijzonder was ook de bijdrage van majoor Dirk Morssink, die vanuit de Nieuwe Kerk op nationale televisie vertelde over een bomaanslag in Afghanistan die hij in zijn landmachtverleden meemaakte. CKMar was ook bij de herdenking van het Englandspiel in Den Haag. PCKMar, generaal-majoor André Peperkoorn was aanwezig bij de herdenking op de Grebbeberg. De Marechaussee bekleedde onder andere dubbelposten bij de herdenking in het Duitse Sachsenhausen en op het Binnenhof in Den Haag. Op het Ereveld in Loenen namen 10 marechausseecollega's deel aan de herdenking Ereveld vol Leven.

Vaste commissies bezoeken OTCKMar

14 leden van de Vaste commissies voor Defensie en Veiligheid en Justitie hebben een werkbezoek gebracht aan de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. Ze bezochten het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee.

Commandant OTCKMar, kolonel Jan Roede, ging in gesprek met de groep over opleiding, training en kennisproductie. Specifiek werd ook ingegaan op vorming. Vanuit de commissie was er veel interesse voor integriteit, selectieprocedures en uitval. De leden kregen vervolgens voorlichting over KOWA (KMar Operationele Werkvloer activiteiten), de opleiding Hoog Risico Beveiliging (HRB), documentencontrole en border security. Tussendoor bezochten de leden de Klein Kaliber Wapens simulatie.

KMar sterk tijdens Military Crossfit Challenge

Op het strand van het aan de Noordelijke IJszee gelegen Ustka in Polen heeft begin mei de eerste Internationale Military Crossfit Challenge plaatsgevonden. Behalve de sportieve prestatie was het doel van het bezoek van de Nederlandse delegatie ook gericht op samenwerking tussen verschillende trainingsgroepen van militaire politie eenheden/gendarmeriekorpsen.

Het Nederlandse team eindigde uiteindelijk op de vierde plaats in het eindklassement. Bij de individuele work-out eindigde wachtmeester-1 Elly Kok op de tweede plaats. Wachtmeester-1 Rogier de Bijl, adjudant Mark Temmink en wachtmeester-1 Mark van Herwijnen, eindigden op de 18de, 19de en 22ste plaats.