Oranjestad, Aruba

"Op verzoek van Migracion Aruba heb ik een aantal jaar geleden een start gemaakt met de backoffice op de luchthaven Reina Beatrix op Aruba. Aruba is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk. De KMar heeft op het gebied van immigratie een ondersteunende rol. De taken van de backoffice bestaan daarom uit het coachen en ondersteunen van Migracion Aruba. Zij zijn verantwoordelijk voor de grensbewaking op Aruba. Toen ik de backoffice oprichtte, stond onderling vertrouwen opbouwen voor mij centraal. Inmiddels is de werkrelatie tussen Migracion Aruba en de KMar erg goed.

Links: Training on the job. || Rechts: Jarno, Jos, Gerald (directeur Migracion Aruba) en ik.

Ik ondersteun en coach mijn Arubaanse collega's in het herkennen en onderkennen van valse/vervalste paspoorten en geld. Momenteel werken we met 3 collega's van de KMar fulltime op de luchthaven. 2 van hen zijn verantwoordelijk voor training en coaching. Zij geven bijvoorbeeld een dollartraining, het herkennen van valse en vervalste Amerikaanse dollars. Daarnaast ondersteunen wij Migracion Aruba door ze te adviseren bij alle grensbewakingsprocessen. We coachen en trainen bijvoorbeeld 'on the job' in het doorvragen wanneer het reisdoel van een reiziger niet duidelijk is. Aruba krijgt dagelijks meerdere vluchten met toeristen uit de Verenigde staten. Daarnaast heeft Aruba veel vluchten uit buurland Venezuela. Vorig jaar 11 per dag. Onder de reizigers bevinden zich dikwijls gelukszoekers. Dit heeft alles te maken met de malaise in Venezuela. Het aantal vluchten is momenteel weer gedaald.

Links: Natural Pool. || Rechts: Reina Beatrix Airport.

Aruba heeft ongeveer 108.000 geregistreerde inwoners. De meest gesproken taal is Papiamento. Daarnaast spreekt bijna iedere Arubaan Nederlands, Spaans en Engels. Het is mooi om te zien hoe snel een Arubaan kan schakelen van taal. Zo snel als ik kan knipperen met mijn ogen. In de 4 jaar dat ik hier mag wonen en werken, heb ik veel geleerd. Genieten is er 1 van. Het verschil met Nederland is dat ik vaak vergat te genieten van de kleine dingen in het leven. Dat doet de Arubaan wel. Dat is een groot verschil.

Links: Aruba vanuit de lucht.|| Rechts: 'Happy Flow', elektronische grenspassage.

Aruba is relatief veilig. Dan heb ik het over criminaliteit en niet over het verkeer. De Arubaan is vriendelijk en wanneer je je niet autoritair opstelt erg behulpzaam. Aruba heeft een aantal mooie toeristische trekpleisters, zoals de Natural Pool, maar is beroemd om zijn parelwitte stranden."

Groeten vanaf 'one happy island'

Opperwachtmeester Danny

Senior opsporingsambtenaar