03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

De 12 mooiste foto's van…

Foto sergeant-1 Eva Klijn

... Lowlands Grenade 2016

Een sociaal-maatschappelijke beerput, zo kon je 'Transfalia' begin april wel omschrijven. Een falend politieapparaat, gierende corruptie, rivaliserende clans en een vluchtelingenstroom kwamen samen in een veelkleurig palet aan politiële uitdagingen. Een snelkookpan voor gendarmes, politie en uiteraard marechausseecollega's. Fotograaf Eva Klijn volgde hen op de voet in het oefendorp.

In totaal nemen zo'n 500 mannen en vrouwen deel aan Lowlands Grenade, afkomstig uit 30 landen. Samenwerken met bekende en minder bekende collega’s staat centraal. Community policing en monitoring, mentoring, advising & training zijn de speerpunten.

Leerlingen van het OTCKMar fungeren als de te trainen lokale politiemacht. Tijdens sociale patrouilles demonstreren ze onder toeziend oog van hun mentoren hun nieuw aangeleerde vaardigheden.

Afrikaanse collega's maken kennis met de Nederlandse procedures en het dito materieel in de voorbereidende fase van de oefening.

Samen met zijn 'trainees' brengt een Amerikaanse militaire politieagent een relschopper onder controle.

Monumentaal optreden, het zou zo een nieuwe vaardigheid van de speciale politie-eenheden kunnen worden. In de krochten van een oud fort kunnen de mannen hun bijzondere tactieken optimaal toepassen.

Praatje, plaatje, daadje. Portugese en Nederlandse collega's ervaren elkaars werkwijze aan den lijve.

Met deelnemers uit onder andere Sao Tomé, Burkina Faso, Rwanda en Niger zijn de deelnemers aan Lowlands Grenade echt een bont gezelschap. Legerimam Saoud Aydin zorgt dat de islamitische collega's ook tijdens de oefening aan hun geloofsverplichtingen kunnen voldoen.

Niet alle deelnemers zijn van vlees en bloed. Ook deze explosievenopruimingsrobot demonstreerde zijn veelzijdigheid in een oude fabriekshal.

Estse commando's rekenen een zware crimineel in. De 3 Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn vertegenwoordigd in de oefening.

Leerlingen van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap spelen de inwoners van Transfalia. Dat zijn niet altijd even gemoedelijke lui. Al vindt deze jongen zijn arrestatie eigenlijk gewoon heel gaaf.

Politie-eenheden in alle kleuren van de… juist ja.

Ook op de laatste dag zat het wel snor met de sfeer.