Tekst Robert den Hartog
Foto Phil Nijhuis en Herman Zonderland
Hoe het werk tot stand komt
Future Plans, Plans, Future Ops en Current Ops. Het zijn de namen van de 4 tafels die binnen het Landelijk Tactisch Commando van de Koninklijke Marechaussee van een plan een concrete operationele activiteit maken. Maar hoe werkt dat nu precies met de LTC-tafels en hoe komt een opdracht tot stand? Kolonel Chris Stoetman (voorzitter van de tafels Future Plans en Plans) en kolonel Roger Costongs van de Future Ops-tafel geven een globale uitleg.
Kolonel Stoetman en Costongs zijn helder over het doel en de toegevoegde waarde van de LTC-tafels voor de medewerkers: "Goed materiaal om mee te werken. Duidelijkheid waarom je juist op dat moment op een bepaalde plaats wordt ingezet. Maar ook vakbekwame collega's om mee samen te werken en terugkoppeling op het werk dat je hebt uitgevoerd." Naarmate de tijd vordert worden de plannen steeds concreter. "Om dat te realiseren moet je met specialisten op allerlei functionele gebieden (intell, support, operaties en planning, red.) al vroeg nadenken over de toekomst."
Future Plans
In iedere periode hebben de tafels een andere taak. Kolonel Stoetman: "Future Plans richt zich op de vergezichten en levert namens het LTC een bijdrage aan het Strategisch Jaarplan KMar. Dat is het plan dat Staf CKMar maakt in opdracht van het gezag. Een toekomstvisie waarin staat welke koers de Koninklijke Marechaussee kiest, welke ontwikkelingen we kunnen verwachten en de gewenste effecten en resultaten. En wat dat voor ons betekent. Future Plans is ook een denktank en ontwikkelt en toetst ideeën over toekomstige ontwikkelingen, zoals de inzet van drones of cybercapaciteit."
Plans
De Plans-tafel zet het Strategisch Jaarplan KMar om in een Tactisch Jaarplan. Het Tactisch Jaarplan geldt voor het volgende jaar. Stoetman: "In dat jaarplan staat op welke taken de KMar concreet gaat inzetten en wat de organisatie moet realiseren om die taken te kunnen vervullen, bijvoorbeeld op het gebied van gereedstelling van personeel en materieel. Als het jaarplan is goedgekeurd door de commandant van de Koninklijke Marechaussee maakt de Plans-tafel haar zogenoemde hoofdproduct voor de korte termijn in de vorm van planningsaanwijzingen. Dat is het startpunt voor de Future Ops-tafel."
Future Ops
In de planningsaanwijzingen staat omschreven welke taken de KMar in een accentperiode van 3 maanden gaat vervullen met de gewenste effecten. Costongs: "Future Ops vertaalt de planningsaanwijzingen van de Plans-tafel naar operatiebevelen en zet deze na goedkeuring door commandant Landelijk Tactisch Commando uit naar de brigades. Future Ops licht in een tactische briefing het wat en waarom van de operatiebevelen mondeling toe aan de brigadecommandanten. De brigadecommandant brieft vervolgens de teamleiders van zijn brigade. Zij kijken of en hoe de opdrachten uitgevoerd worden en leggen dat vast in een activiteitenplan, waarin staat hoe de operatie wordt ingevuld."
Niets is momenteel zo aan verandering onderhevig als het werk van de Marechaussee. Om toch tijdig in te kunnen springen op nieuwe informatie, verschuivende prioriteiten en verstoringen in de operatie kan de Future Ops-tafel ook deelopdrachten uitgeven, zogenoemde Fragmentation Orders (FRAGO's). Costongs: "Naast de reguliere planning zijn we momenteel misschien nog wel drukker met de deelopdrachten. Neem de inzet van de Border Security Teams en het intensiveren van het MTV. Het gezag verzocht ons in te spelen op de migratiestromen. We gaan dan meteen aan de slag en sturen de operatie bij."
Current Ops
De laatste tafel is Current Ops, die beslaat een termijn van 4 dagen. Daarin vindt de werkelijke uitvoering van de operatie plaats. De teamleiders voeren met hun teams de geplande activiteiten uit het activiteitenplan uit. Het OPSCENT levert ondersteuning en de Chief Operations (CHOPS) houdt het overzicht en maakt keuzes in geval van verstoringen. Ook worden de resultaten vanuit de operatie teruggekoppeld, zodat de tafels Plans en Future Ops op basis van informatie kunnen bijsturen bij het maken van hun keuzes binnen de operatie.
Het traject van Future Plans naar Current Ops verschilt van de planningsaanpak vóór de oprichting van het Landelijk Tactisch Commando. Costongs en Stoetman zijn het eens: "Voorheen werd geografisch in districten gedacht. Nu het LTC de operatie landelijk aanstuurt zijn de lijntjes naar de operatie korter en kan er op grond van informatie makkelijker met capaciteit worden geschoven. De flexibiliteit neemt toe. Zoals bijvoorbeeld de maatregelen aan de grens met België na de aanslagen in Brussel. Door de landelijke aansturing konden we sneller schakelen, en daar zijn waar het erop aan kwam. Meer daad- en sturingskracht dus."