11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

…het nieuwe KEK-gebouw op de KWIII-kazerne

Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Wie op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn werkt, zit gebakken. Op 26 april is de deur opengezwaaid van het gerenoveerde Keuken Eetzaal en Kantinegebouw (KEK). Volgens projectadviseur kapitein Karel van Dijk is het een oase van rust, frisheid en vrolijkheid. De renovatie is onderdeel van een masterplan om de uit 1939 stammende kazerne op te knappen. Sinds de eerste schep in 2010 de grond in ging, is dit karwei voor circa 80 procent klaar. Nu nog de filmzaal ombouwen tot lesgebouw met ondergrondse parkeergarage. In 2020 moet alles af zijn. Het nieuwe KEK-gebouw is multifunctioneel en huisvest een bedrijfsrestaurant, het Fonds Sociale Zorg, een auditorium en de servicebalie van het Facilitair Bedrijf Defensie. Ook zijn er vergaderruimten en bars.

Klik op de blauwe rondjes en kom meer te weten over het nieuwe KEK-gebouw.

Naamgeving: Het gerenoveerde KEK-gebouw heet Teding van Berkhout Paviljoen. Luitenant-kolonel der cavalerie Jhr. Jacob Johan Teding van Berkhout was bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog de eerste commandant van de Koning Willem III-kazerne. Hij ging het verzet in, werd in 1942 door de Duitsers opgepakt en stierf in 1944 in een concentratiekamp.

Bedrijfsrestaurant: Chef-kok Martin Dikken van Paresto noemt het nieuwe restaurant "een grote stap vooruit". De inrichting en het terras met zitjes nodigen uit om binnen te lopen, vindt hij. Ook de keuken met hypermoderne combi-ovens is volgens hem het neusje van de zalm. Met de opening van het nieuwe KEK-gebouw de serviceverlening van Paresto verder gegroeid, zegt Dikken.

Fonds Sociale Zorg: Het Fonds Sociale Zorg (FSZ), een onderdeel van de Marechausseevereniging, verleent sociale zorg en bijstand aan de leden van de vereniging of hun nabestaanden. Een niet onbelangrijk deel van inkomsten van het FSZ komt uit de verkoop van artikelen in de winkel op de begane grond van het KEK-gebouw, en via webwinkel@fondssocialezorg.nl.

Auditorium: Op de eerste verdieping is de oefenlocatie van het Trompetterkorps KMar. De muzikanten misten een vaste plek en moesten daardoor regelmatig (ver) reizen om ergens te kunnen oefenen. "Het auditorium zorgt voor rust binnen het Trompetterkorps", zegt Van Dijk.

Facilitair Bedrijf Defensie: Servicebalie voor de bewoners van de Koning Willem III-kazerne. "In vergelijking met ons vorige gebouw zitten we nu veel dichter bij onze klanten", vertelt hoofd Servicebalie Marjolein Bijlhout. "Als je het nieuwe KEK-gebouw binnenkomt zie je ons direct en kun je snel een aanvraag voor een artikel of dienst indienen."