08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

KMarKort

Overstappers getest voor HRB

Geïnteresseerden voor het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) komen niet alleen uit de gelederen van de Koninklijke Marechaussee. Ook uit andere krijgsmachtdelen is er interesse om over te stappen naar deze nieuwe eenheid. In april legden zo'n 80 militairen van de landmacht, luchtmacht en marine een test af bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee om te zien of zij geschikt zijn voor een baan bij de HRB.

In carrouselvorm kregen de aanwezigen een intakegesprek, legden zij een speedmars af en werden zij onderworpen aan een aantal scenario's. Eskadronscommandant majoor David Boomkamp legt uit waarom er nu ook bij andere krijgsmachtdelen personeel wordt geworven: "Een aantal marechaussees is bestemd om naar de wachtmeesteropleiding te gaan. Door de oprichting van het HRB-eskadron is hun opleiding een jaar uitgesteld. Zij zullen, met behoud van rechtspositie, ons volgend jaar al weer gaan verlaten. Hun plekken worden opgevuld door personeel afkomstig van andere operationele commando's. Daarnaast is bij de andere krijgsmachtdelen veel kennis aanwezig over optreden in een hoog geweldsspectrum. Deze kennis is van meerwaarde voor de KMar bij de uitvoering van de HRB-taak."

lijntje

Spinnen en klimmen voor goede doel

Op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn wordt op donderdag 26 mei 2016 een spinningmarathon gehouden voor het goede doel Stelvio for Life. Op de Koning Willem III-kazerne zullen de deelnemers vanaf 's ochtends 6.00 uur maar liefst 15 uur en 33 minuten op de fiets zitten om geld in te zamelen. Stelvio for Life zet zich in voor persoonlijke en doelgerichte behandeling van kanker en medisch onderzoek naar een individuele behandeling.

De 15 uur en 33 minuten van de spinningmarathon staan symbool voor het aantal hoogtemeters dat op 27 augustus overbrugd moet worden. Dan beklimt een team van de Marechaussee de beroemde Passo dello Stelvio - de hoogste geasfalteerde berg van Europa - in Noord-Italië. Wilt u de fietsers op 26 mei en 27 augustus sponsoren of zelf mee doen, neem dan contact op met majoor Wouter Arts. Meer informatie kunt u vinden op de website: www.stelvioforlife.nl

lijntje

Veteranendag en reünie KMar

Op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn wordt op vrijdag 7 oktober de zeventiende Veteranendag KMar gehouden. In de middag is er een reünie voor alle oud-medewerkers van de KMar, dus voor alle militairen, burgers en voormalig dienstplichtigen die bij de Marechaussee hebben gewerkt.

Het thema van de Veteranendag dit jaar is '25 jaar geleden: Joegoslavië valt uiteen.' Opgeven voor de Veteranendag kan via Veteranendag.KMar@mindef.nl, aanmelden voor de reünie via Reunie.KMar@mindef.nl. Na opgave volgen de uitnodiging en andere wetenswaardigheden.

Foto's

Het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee is nog op zoek naar foto's van uitgezonden marechaussees tijdens een van de missies in het voormalige Joegoslavië. Beeldmateriaal kunt u mailen naar pwg.beernink@mindef.nl.

lijntje

Marechaussees op Landelijke Veiligheidsdag Almere

"Is dat wapen echt? Wat zit er in dat tasje? Wat is dat voor wagen?" Nieuwsgierige kinderen en volwassenen bestookten de Koninklijke Marechaussee met vragen op de Landelijke Veiligheidsdag Almere. De KMar had een informatiestand ook waren er collega’s van het eskadron Hoog Risico Beveiliging aanwezig. De populariteit van het evenement blijft toenemen. De derde editie trok 45.000 bezoekers. Vorig jaar waren het er nog 35.000 en bij de aftrap in 2014 15.000.

De derde editie van het evenement, waarop de Nederlandse hulpdiensten laten zien wat ze in huis hebben, had als thema 'veiligheid in en om het huis'. Bezoekers zagen spectaculaire demonstraties van onder meer defensie, politie en brandweer. Ook konden ze vragen stellen bij de talloze informatiestands van onder meer de kustwacht, de marine, de GGD en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij.

lijntje

Veilige pashouder voor KMar-medewerkers

De Koninklijke Marechaussee investeert steeds meer in cyber. Bewustzijn (awareness) bij medewerkers is één van de aandachtspunten. Alle KMar-medewerkers ontvangen daarom een veilige pashouder voor de defensiepas.

De veilige pashouder voorkomt 'skimming', het kopiëren van de gegevens op uw defensiepas. Alleen als u de houder opent, zijn uw gegevens leesbaar. In een gesloten houder zijn de gegevens op uw pas veilig.

In het KMarMagazine van april 2016 zette luitenant-kolonel Edwin Noordzij, senior stafadviseur Cyber bij de directie Operaties, in een interview de ideeën voor de komende periode uiteen voor cyber. Awareness is er daar één van: "Om cyber te laten slagen is het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de risico's."

lijntje