Masar-e-Sharif, Afghanistan

"Wij, Aernoud, Henk, Remco en Patrick, maken deel uit van de missie Resolute Support in Afghanistan. Wij geven binnen ons vakgebied advies aan de leiding binnen verschillende politiehoofdkwartieren van de Afghan National Police (ANP). Dit doen we in het noorden van Afghanistan. Het team bestaat niet alleen uit Nederlanders, maar ook uit Turkse, Kroatische en Roemeense collega's.

In 2006 heeft de International Security and Assistance Force (ISAF) in Afghanistan de verantwoordelijkheden overgenomen van de toenmalige Operation Enduring Freedom. In december 2014 is een einde gekomen aan de ISAF-missie. Vanaf dat moment zijn de Afghan National Defence and Security Forces (ANDSF) zelf verantwoordelijk voor het handhaven van de veiligheid in Afghanistan.

De NAVO heeft zich bereid verklaard om een goede overgang naar een nieuw en veilig Afghanistan verder te begeleiden. Hier wordt vorm aan gegeven door een trainings- en adviesmissie genaamd Resolute Support (RS). De missie ondersteunt de Afghaanse overheid door het leger en de politie te trainen, te adviseren en te assisteren (Train, Advise and Assist (TAA)). Het doel van RS is een professioneel en zelfredzaam veiligheidsapparaat achter te laten dat ook op de lange termijn in staat is om de veiligheid in Afghanistan te handhaven.

In de huidige fase van RS richten wij onze TAA-activiteiten op de afdelingscommandanten binnen de staven van verschillende politieorganisaties op regionaal niveau. Het betreft de Afghan Uniformed Police, Afghan Border Police en Afghan Civil Order Police. Wij proberen hier in Afghanistan de verbinding te leggen tussen Personeel, Opleiding & Training en de operationele praktijk.

Wij adviseren niet alleen op individueel niveau maar we brengen de Afghanen ook in breder verband bij elkaar. Wij organiseren zogenoemde Shura's. Dat zijn vergaderingen waaraan commandanten van verschillende politieorganisaties deelnemen. Een belangrijk doel hiervan is de verbetering van de onderlinge relaties en samenwerking. Naast onze werkzaamheden als trainer en adviseur zijn we ook bezig met het ondersteunen van oefeningen en het organiseren van evenementen voor onze nationale en internationale partners."

spacer2

Aernoud, Henk, Remco en Patrick
Resolute Support