11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Hoe werkt dat eigenlijk?

Foto Paul Tolenaar

De ID-zuil

De Koninklijke Marechaussee en de politie registreren de identiteit van iedere verdachte, vreemdeling of verdachte vreemdeling die ze aanhouden zodat een integer en integraal persoonsbeeld kan worden gecreƫerd. Daarvoor maken ze gebruik van de Basis Voorziening Identiteitvaststelling (BVID), beter bekend als Progis- of de ID-zuil. Bedieners van de zuil kunnen biometrische gegevens afnemen en een foto maken van de verdachte of vreemdeling. Met deze gegevens is het mogelijk om iemands identiteit te controleren en te registreren, zodat een verdachte bij overheidsinstanties onder slechts 1 naam en Strafrechtketennummer (SKN) bekend is en de vreemdeling onder een vreemdelingennummer.

Tot voor kort gebruikte de KMar nog 2 aparte identificatieprocessen. In de ID-zuil werden de verdachten geregistreerd en in Webfit de vreemdelingen. Dat is nu verleden tijd. Dankzij een samenvoeging van de processen kan nu al het werk in 1 keer worden gedaan. In uiterlijk zijn de 34 zuilen niet veranderd, maar ze zijn wel voorzien van de nieuwe identificatiesoftware. Webfit bestaat niet meer en systemen als Eurodac (Europese database met vingerafdrukken van asielzoekers en illegale migranten), Basis Voorziening Vreemdelingen en EU-VIS (Europese visa-databank) zijn toegevoegd. Door de update is de zuil door de 1.200 KMar-collega's nog efficiƫnter te bedienen en maakt het gebruik van meer (opsporing)systemen om informatie uit te halen en biometrische gegevens te vergelijken.

spacer2

Benieuwd hoe een ID-zuil werkt? Klik op de oranje rondjes voor een uitleg.

Een verdachte, vreemdeling of verdachte vreemdeling? Met de Basis Voorziening Identiteitvaststelling (BVID) volgt de bediener naar gelang de reden van aanhouding of staandehouding een werkwijze op maat.

Met een ingebouwde camera in combinatie met 2 led-lampen wordt de verdachte gefotografeerd. De foto's zijn van hoge kwaliteit en ook geschikt voor confrontaties met bijvoorbeeld slachtoffers. De zuil is in hoogte verstelbaar.

Het KMar-netwerk staat ook in verbinding met het politienetwerk. Met de computer zijn diverse (opsporing)systemen te bevragen en biometrische gegevens te vergelijken.

De ID-reader leest de eventueel aanwezige chip uit een paspoort en zet beschikbare informatie in 1 keer in alle systemen. Ook checkt het apparaat het document door de machine readable zone te controleren en maakt het UV- en infraroodopnamen.

Met de scanner kan de bediener nat gerolde vingerafdrukken (groter vingerafdrukoppervlakte) versturen naar Eurodac. Bij een later te volgen update kunnen de vingerafdrukken middels de zuil naar Eurodac worden verstuurd zonder eerst natgerolde vingerafdrukken af te nemen.

De bediener neemt met de vingerscan digitaal vingerafdrukken af. De afdrukken worden onder andere vergeleken met Het Automatisch Vinger Afdrukkensysteem Nederlandse Kollektie (HAVANK).