03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

De zomermaanden in beeld

Tekst Robert den Hartog
Foto Mediacentrum Defensie

Van Veteranendag tot Sail

Tijdens de zomerperiode bereikt het werk van de Koninklijke Marechaussee op veel plaatsen een hoogtepunt. Naast het reguliere werk is de KMar aanwezig geweest bij diverse evenementen. Bij sommige gelegenheden met een operationele taak, bij andere evenementen als deelnemer. KMarMagazine maakte een foto-overzicht van zomer van 2015.

Bedankt!

Paarden, motoren, tal van legervoertuigen en zo’n 5.000 jonge en oude veteranen. Koning Willem-Alexander nam in het bijzijn van minister-president Mark Rutte en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert het jaarlijkse defilé af tijdens Veteranendag. Uiteraard ontbraken de veteranen van de Marechaussee niet tijdens deze elfde editie. (Foto: Louis Meulstee)

Zo wijd de wereld strekt

In het weekend van 4 en 5 juli was de Koninklijke Marechaussee aanwezig op de Marinedagen in Den Helder. Het thema luidde dit jaar: Zo wijd de wereld strekt. Om het evenement in goede banen te leiden, patrouilleerden de blauwe koppels over het haventerrein. De KMar had ook een static-show, die veel bekijks trok. (Foto: Keesnan Dogger)

Het monster gefotografeerd

"Verleden week gefotografeerd vanaf de boot naar Terschelling, jullie nieuwe trots!", schreef Sjoerd Bergsma in een e-mail aan de redactie van KMarMagazine. Ook tijdens de zomermaanden wordt nog druk getraind met de nieuwe FRISC. Met het vaartuig wordt momenteel een proef gevaren om te kijken of de snelle boot van toegevoegde waarde is bij grensbewakingstaken. (Foto: Sjoerd Bergsma)

1 jaar later

Op initiatief van 'Stichting Vliegramp MH17' herdachten nabestaanden in besloten kring de slachtoffers in Nieuwegein. Ook op Schiphol werd stilgestaan bij de slachtoffers en brachten mensen bloemen. Vanaf Schiphol vertrokken op 17 juli 2014 298 reizigers. Toen bekend werd dat het vliegtuig was neergestort vond op Schiphol de eerste opvang van familieleden plaats. De KMar verleende daarbij ondersteuning. (Foto: Paul Tolenaar)

Als een speer

Het Vierdaagsedetachement Koninklijke Marechaussee rondde de 99e editie van de Nijmeegse Vierdaagse succesvol af op de 'Via Gladiola'. De KMar was dit jaar bescheiden aanwezig. Plaatsvervangend CKMar generaal-majoor Harry van den Brink sprak zijn waardering uit. "Jullie vertegenwoordigen de KMar op een waardige wijze en het feit dat jullie in privétijd aan de voorbereiding gewerkt hebben, waardeer ik zeer." (Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann)

Roze groet

Duimen omhoog en handkusjes voor de militairen en burgermedewerkers van Defensie op de grachten van de hoofdstad. Defensie voer ook dit jaar weer met een eigen boot mee tijdens de Canalparade van de Amsterdamse Gay Pride. Meer dan 80 opvarenden droegen gezamenlijk de gelijkwaardigheid bij Defensie uit. Ook de Marechaussee was vertegenwoordigd op de defensieboot. (Foto: Paul Tolenaar)

Drukste dag Schiphol

Bijna 200.000 reizigers die op 1 dag Schiphol aandoen. Nog nooit was het zo druk. Iedereen zet een extra tandje bij op de jaarlijkse 'drukste dag', of in het geval op de foto een extra neusje. Meer foto’s en informatie over de drukste dag op SchiphoI vindt u in de rubriek Achter de schermen (pagina 9). (Foto: sergeant Hille Hillinga)

Herdenking Japanse capitulatie

Bij het Indisch Monument in Den Haag is de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 herdacht. De overgave betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Ter nagedachtenis aan alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Zuidoost-Azië legden commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en onder anderen plaatsvervangend Commandant KMar, generaal-majoor Harry van den Brink, een krans uit naam van de Nederlandse krijgsmacht.

Controles op het water

In de zomermaanden neemt het aantal vaarbewegingen toe, vooral de pleziervaart. Samen met andere partijen, zoals de Douane houdt de KMar met gerichte TIPP-acties (Toetsen Informatie Positie Pleziervaart) een oogje in het zeil op het water. Met behulp van een RHIB worden steekproefsgewijs plezierjachten en hun opvarenden gecontroleerd, zoals in de haven bij IJmuiden. (Foto: sergeant-majoor Gerben van Es)

Baas boven baas

Topdrukte op het water in en om Amsterdam. Eeuwenoude Tall Ships en moderne Nederlandse marineschepen sierden boeg aan boeg het Amsterdamse IJ. De KMar voer tijdens het 5 jaarlijkse nautische evenement met een rubberboot tussen het scheepsgeweld door en droeg bij aan een goed verloop van Sail 2015. (Foto: sergeant-majoor Gerben van Es)