04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

MDT: Zicht op vreemdelingenstromen

Tekst Arjen de Boer
Foto sergeant-majoor Peter van Bastelaar en sergeant-majoor Dave de Vaal (Video)

KMar en partners werken samen in Multi Disciplinair Team

Eén van de belangrijkste nieuwsitems is momenteel de groeiende stroom migranten naar Europa. Het Multi Disciplinair Team (MDT) probeert de zaak in beeld te krijgen en indien gewenst hierop te acteren.

Majoor Guus Tempelers (voorzitter Multi Disciplinair Team)

Over land of met vaak gammele boten steken vreemdelingen de Middellandse Zee over op zoek naar een beter leven. Mensensmokkelaars verdienen op hun beurt grof geld aan de wanhoop, terwijl de toestroom blijft groeien. "Er wordt geschat dat een half miljoen mensen klaarstaan om de oversteek naar Europa te maken. Ook Nederland krijgt hier een deel mee", zegt majoor Guus Tempelers, voorzitter van het Multi Disciplinair Team (MDT) en commandant van de brigade Oostgrens-Midden.

Het MDT is afgelopen januari opgericht en moet zicht krijgen op de migratiestromen. "We kijken hoe routes lopen en wat trends en ontwikkelingen zijn. Verder onderzoeken we de tactieken van mensensmokkelaars", zegt Tempelers.

Het speciale team is een voortvloeisel van de Landelijke Staf Grootschalig Bijzonder Onderzoek (LSGBO), dat vorig jaar succesvol de toegenomen stroom Eritreeërs en Syriërs heeft aangepakt. "De korte lijnen en efficiënte manier van werken zijn kenmerkend voor het MDT", aldus de majoor.

Minstens eenmaal per maand komen KMar, politie, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM), het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het Openbaar Ministerie samen om trends te bespreken en acties te plannen.

De opbouw van het Multi Disciplinair Team.

Hierbij schuift ook de Directie Migratiebeleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan, evenals de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Deze intensieve samenwerking werpt inmiddels zijn vruchten af. "Er lopen meerdere grote onderzoeken naar migratiecriminaliteit. Zowel nationaal als internationaal", meldt de MDT-voorzitter. "De eerste veroordelingen van mensensmokkelaars hebben al plaatsgevonden."