Juba, Zuid-Soedan

"Ik (Bert) ben sinds eind november 2014 en Linda vanaf eind mei 2014 als Individual Police Officer (IPO) uitgezonden naar Zuid-Soedan voor de missie United Nations Mission in the Republic of South Sudan. We werken allebei voor de United Nations Police (UNPOL). Eind mei eindigt onze missie en gaan we terug naar Nederland.

Ik werk samen met collega Jochem in groep 3 op het UN House. Eén van mijn taken is erop toezien dat de lokale beveiligingsmensen bij de toegangspoorten op de 3 vluchtelingenkampen in Juba hun werk goed doen. Bij het zien of aantreffen van ongeregeldheden maak ik een rapport op en stuur dat naar de juiste personen voor eventuele verdere afhandeling. Daarnaast probeer ik op de vluchtelingenkampen rondes te lopen om het veiligheidsgevoel te verhogen. Ook handel ik meldingen af. Jochem en ik werken in een groep van ongeveer 30 mensen. We zijn de enige Europese vertegenwoordigers in de groep. Voor de rest komen de collega's uit onder andere Zimbabwe, Nigeria, Rwanda, Fiji, Kenia, Indonesië, Samoa, Zambia en Zuid-Afrika. In het begin (en vaak nog) was het wennen om onze Europese werkwijze samen te laten gaan met de Afrikaanse. Maar dat maakt het werk leuk en leerzaam en een unieke ervaring.

Linda is teamleider van het Community Policing-team. Samen met 1 KMar-collega en 2 Nederlandse politieagenten werkt ze ook op de 3 vluchtelingenkampen van het UN House in Juba. Er wonen totaal zo'n 30.000 vluchtelingen in de kampen. Haar werkzaamheden zijn divers. Het ene moment is ze politieagent, het andere moment eerder kinderjuf. Dagelijks voert ze voetpatrouilles uit om zo contact te maken en te onderhouden met de vluchtelingen en om informatie in te winnen. Daarnaast organiseert Linda's team regelmatig workshops om de band met de gemeenschap te versterken en bepaalde gevoelige thema's bespreekbaar te maken. Deze activiteiten zijn voor jong en oud. Van tijd tot tijd wordt ze ingezet om zoekingen te doen naar verboden items (drank, drugs en wapens).

groetenuit

Zuid-Soedan is qua landschap een mooi land. We zouden daar graag meer van zien, maar de veiligheidssituatie laat dat helaas niet toe. Er is veel verkeer. Veel auto's, vrachtauto's en motoren rijden al toeterend rond. Overal lopen geiten, koeien en zwerfhonden kriskras door het verkeer. Of het nu licht is of donker, het maakt niet zoveel uit waar je rijdt en of je werkende verlichting hebt. De eerste 2 weken kijk je daarvan op, maar daarna ga je zelf rijden en pas je je snel aan heb ik gemerkt."

groetenuit

Adjudant Bert en eerste luitenant Linda
Individual Police Officers

United Nations Mission in the Republic of South Sudan