Tekst Robert den Hartog
Foto sergeant Hille Hillinga en Phil Nijhuis

Samen werken aan de kwaliteit van inlichtingen

Een voertuig dat opvallend staat opgesteld of een persoon die zich verdacht gedraagt. Een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis kan net dat ene puzzelstukje zijn in een groot onderzoek. De Koninklijke Marechaussee werkt straks volledig informatiegestuurd: inwinnen, muteren en delen van informatie blijft daarom cruciaal, zowel nu als in de toekomst.

"Realiseer je dat alleen jij kunt omschrijven wat je hebt waargenomen. Vraag jezelf altijd af wat de analisten van de KMar met jouw informatie kunnen." Aan het woord is tweede luitenant Harro Damstra. Als operationeel teamleider bij de brigade Zuid-Holland weet hij hoe belangrijk een goede mutatie is. "Richt je op je taken, waaronder dus ook het inwinnen van informatie. Muteer zo compleet mogelijk: een Intell-medewerker ziet namelijk alleen jouw tekst. Dat moet voldoende zijn om een volledig en juist beeld te geven."

Inlichtingen
Tweede luitenant Harro Damstra is operationeel teamleider bij de brigade Zuid-Holland en maakt deel uit van het team dat het proces Intelligence binnen het LTC inricht.

Naast zijn operationele taken maakt Damstra deel uit van het team dat het proces Intelligence binnen het LTC inricht. Zoals Support, Plannen en Operaties binnen het Landelijk Tactisch Commando hun processen aanpassen, geldt dat ook voor Inlichtingen. Damstra: "Omdat we landelijk informatiegestuurd gaan werken wordt de i geherstructureerd. Het doel is beter inzicht, overzicht en aansluiten bij het operationele proces. Voor het einde van het jaar moet het nieuwe inlichtingenproces in kaart zijn gebracht."

Onder andere het KMar Informatie Knooppunt (KIK) en de Brigade Informatie Knooppunten (BIK'en) ondergaan de komende jaren een gedaantewisseling. Hoe ze gaan heten en wat hun diensten en producten gaan inhouden, wordt momenteel steeds verder ingevuld. Damstra: "Er vindt nu een inventarisatie plaats over wat straks de beste werkvorm is. Het idee is om de inlichtingencapaciteit landelijk onder het LTC te laten vallen en niet meer onder een brigadecommandant."

Inlichtingen binnen het LTC

Inlichtingen beantwoordt vragen die binnen en buiten de organisatie spelen. Dit geldt voor vragen van de operationele collega's, maar ook voor vragen ten behoeve van bijvoorbeeld het tactisch jaarplan van de KMar. "We richten 1 knooppunt in waar iedereen straks terecht kan met concrete intell-verzoeken", gaat Damstra verder. "Maar het idee is dat de analisten ook de ruimte krijgen om binnen het LTC zonder omkaderde informatievraag aan de slag te gaan. Zo kunnen ontwikkelingen in kaart worden gebracht die wellicht in eerste instantie buiten het zichtveld zijn gevallen."

LTC
De i wordt geherstructureerd. Het doel is beter inzicht, overzicht en aansluiten bij het operationele proces.

Een belangrijke voorwaarde voor goede inlichtingen blijft de mutatie, waarnemingen uit de operatie. Met dit uitgangspunt wordt er gekeken naar een nieuwe rol voor de decentraal in de operatie geplaatste intell-medewerkers. "Deze zogenoemde Operationeel Intell-medewerkers zijn er om de teamleiders in het land te ondersteunen. Dat doen ze onder meer bij het briefen, debriefen en door de verbinding te vormen naar het centrale knooppunt", legt Damstra uit.

Om de kwaliteit van de informatie die op straat wordt ingewonnen te garanderen is die Operationeel Intell-medewerker voor de organisatie van groot belang. Damstra: "De teamleider blijft verantwoordelijk voor de kwaliteit van mutaties. De Operationeel Intell-medewerker verrijkt de informatie in eerste aanleg, waarbij hij de mutaties na een operatie bekijkt met een intell-bril. Hij is een vooruitgeschoven post van het LTC en moet er voor zorgen dat de analisten bruikbare informatie tot hun beschikking hebben."

Werkgroep

De werkgroep van het proces Intelligence staat onder leiding van luitenant-kolonel Evert Jan Kasteel. Zijn team is bezig met de inrichting van de nieuwe Intell-organisatie binnen het LTC. Zij maken daarbij gebruik van de inzichten en behoeften van interne en externe partners. Alle collega's binnen het werkterrein worden gevraagd om input te geven. Hiervoor is onder meer een klankbordgroep opgericht.

Om de beweging naar de nieuwe organisatie zichtbaar te maken, lopen diverse initiatieven op het gebied van innovatie, de ontwikkeling van een nieuwe analysetool, het ontsluiten van informatie, gebruik van telefoondata, clustering van analysecapaciteit en het inrichten van 1 centraal knooppunt in de nieuwe organisatie. Binnenkort begint de eerste opleiding voor de Operationeel Intell-medewerker op het OTCKMar. 

x
LTC
Een belangrijke voorwaarde voor goede inlichtingen blijft de mutatie, waarnemingen uit de operatie.

3 voorbeelden die het belang van kwalitatief goed muteren aantonen:

  • Een collega doet een mutatie aangaande een vermoedelijke uitreiziger op de snelweg A4. Na deze info te hebben gedeeld met collega's van de politie bleek dat de persoon in kwestie werd gezocht door de Verenigde Staten in verband met terreurzaken.
  • Een Belgische collega herkent in een door de KMar gestelde MTV-mutatie een verdachte in een lopend mensensmokkelonderzoek. Uiteindelijk wordt de man op heterdaad aangehouden door de Recherche Zuid-Holland en de BSB.
  • Dankzij het adequate handelen van een grensbewaker heeft het Schipholteam beslag kunnen leggen op 25 kilo cocaïne. Hij muteerde de anonieme melding en bracht de informatie en de verstopplaats onder de aandacht. De 25 kilo cocaïne werd gevonden.