Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto Persoonlijk archief geïnterviewden

De aantrekkingskracht van het buitenland

Voor KMar-medewerkers zijn ook in het buitenland interessante functies te vinden. Interessant voor henzelf, maar zeker ook voor onze eigen organisatie, vanwege de versterking van het internationale netwerk en de operaties. 3 KMar-collega's vertellen over hun baan op de internationale hoofdkantoren van Frontex (Polen), de European Gendarmerie Force (Italië) en de NAVO (België). Wat doen ze daar en wat zijn hun ervaringen?

spacer2
Eerste luitenant Nico van den Kerkhoff (in het midden): "Behalve dat ik vakinhoudelijk veel leer, vind ik het interessant om met verschillende nationaliteiten te werken."

'Fantastische baan in een internationale omgeving'

Eerste luitenant Nico van den Kerkhoff | Training Officer/Documentexpert Frontex | Warschau, Polen

"Frontex spitst zich toe op de samenwerking van de lidstaten van de EU voor het bewaken van de Europese buitengrenzen. Daarvoor moeten mensen worden opgeleid. Ik ben 1 van de projectleiders binnen de afdeling Trainingen. Onder mijn hoede valt onder andere het project 'onderkennen van valse documenten'. Voor deze training regel ik experts vanuit de EU-landen die de training geven, nodig ik de lidstaten uit en zorg ik dat de logistiek ter plaatse georganiseerd wordt door de 'partnership academy' van het betreffende land. Behalve de praktische organisatie van de trainingen, zorg ik er ook voor dat de trainingen inhoudelijk up-to-date blijven. Ik bezoek daarvoor allerlei conferenties over (technische) ontwikkelingen op het gebied van documenten. Met behulp van experts uit de lidstaten herzien we regelmatig de trainingsinhoud. Ik breid dus ook mijn kennis uit op het gebied van documenten en vergoot meteen mijn internationale netwerk.

Ik heb een fantastische baan in een internationale omgeving. Behalve dat ik vakinhoudelijk veel leer, vind ik het interessant om met verschillende nationaliteiten te werken. Zo werk ik onder andere samen met Duitsers, Finnen, Italianen, Polen, Roemenen en Tsjechen. Het vele reizen naar de diverse conferenties en de circa 20 trainingen die we op jaarbasis verspreid door Europa geven, maakt het werk erg dynamisch. Na 2 verlengingen loopt mijn contract volgend jaar mei af. Mogelijk kan ik nog een jaar verlengen tot het maximum van 6 jaar. Of dat gebeurt, hangt af van de KMar en Frontex."

Kapitein Michael Frets: "Ik denk meer van mensen te kunnen leren die zaken op een andere manier aanpakken dan ik gewend ben."

'Toen ik de vacature zag, hoefde ik niet lang na te denken'

Kapitein Michael Frets | Officier Operatiën EUROGENDFOR | Vicenza, Italie

"Samen met Frankrijk, Italië, Polen, Portugal, Roemenië en Spanje maakt Nederland deel uit van de European Gendarmerie Force (EUROGENDFOR). 1 van mijn taken is het coördineren van de EUROGENDFOR-operaties en -oefeningen. EUROGENDFOR kan op 2 manieren worden ingezet, ondersteunend aan een EU-, VN- of NAVO-missie of als zelfstandige missie op verzoek van 1 van deze internationale organisaties. Wij coördineren de inzet op het hoofdkwartier. Samen met mijn afdelingscollega's ben ik het koppelvlak tussen het hoger gelegen politieke niveau (het Comité InterMinistériel de haut Niveau - CIMIN) en de eenheden op missie. Als er sprake is van een eventuele nieuwe missie werk ik mee aan het beleidsadvies. Daarin staat hoeveel en welke capaciteit we kunnen leveren en onder welke randvoorwaarden.

De afgelopen jaren heb ik ook gewerkt aan het organiseren van centrale trainingen voor de verschillende teams die deel uitmaakten van de ISAF-missie in Afghanistan. Ieder land heeft zijn eigen werkwijze. Door de teams centraal en gezamenlijk te trainen voordat ze op missie gaan, creëren we eenheid van optreden. Bij de ISAF-missie in Afghanistan bleek dit concept succesvol. Hier willen we dus mee doorgaan.

Toen ik de vacature voor deze functie zag, hoefde ik niet lang na te denken. Ik ben namelijk erg geïnteresseerd in andere culturen. Ik denk meer van mensen te kunnen leren die zaken op een andere manier aanpakken dan ik gewend ben. Het geeft me een bredere kijk op het omgaan met uitdagingen. Daarnaast zorg ik voor zichtbaarheid voor de KMar, een goede informatiepositie en een internationaal netwerk dat de organisatie in staat stelt om internationaal gezien veiligheidsrisico’s op te sporen en aan te pakken voordat deze de Nederlandse grens bereiken."

Kolonel Jaco Oussoren samen met zijn Italiaanse collega Valerio Liberatorie: "Ik ervaar deze plaatsing echt als een verrijking."

'Beeld over deze plaatsing is alleen maar positiever geworden'

Kolonel Jaco Oussoren | Provost marshal SHAPE | Mons, Belgie

"Als 'buitendienst'-medewerker draag ik bij aan de positie van de KMar op het internationale speelveld. Op het geallieerde hoofdkwartier van de militaire NAVO-troepen SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) geef ik politieadvies voor NAVO-operaties, -oefeningen en -doctrines aan de staf van het hoofdkwartier. Ik doe dat met een Franse en Italiaanse collega. Wij zijn de enige 'politiemensen' binnen dit enorme hoofdkwartier. Ons advies bestaat onder meer uit het wel of niet inzetten van militaire politie of gendarmerie en de manier waarop. Dat doen we bijvoorbeeld voor Resolute Support in Afghanistan.

Samen met mijn collega's schrijf ik alle adviezen. Om tot een advies te komen, woon ik veel internationale overleggen bij. Daarvoor ben ik ongeveer de helft van de maand op reis door Europa. Deze baan vereist veel diplomatie. Om verschillende belangen bij elkaar te brengen en overeenstemming te bereiken moet je bovengemiddelde interesse hebben in mensen en culturen.

Deze adviezen geven in een militair hoofdkwartier is anders dan bij de KMar. Het is veel grootschaliger. De internationale collega's van landmacht, luchtmacht en marine missen specifieke kennis over politiële-inzet. Gelukkig kan ik goed bouwen op mijn eerdere ervaringen op Schiphol, bij de centrale recherche en als districtscommandant. Tijdens mijn uitzending in Afghanistan heb ik al eerder kennis gemaakt met het werken in een internationale omgeving, daar pluk ik nu de vruchten van.

Met mijn gezin heb ik voor deze plaatsing gekozen en we ervaren het als een verrijking. We zijn deelgenoot van een ander 'milieu'. Van de 3 jaar heb ik er nu bijna 1 opzitten en ik kan zeggen: mijn beeld is alleen maar positiever geworden."