11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

Hoe werkt dat eigenlijk?

Foto Evert-Jan Daniels

Slikkerstoilet

De Arrestanten- en Passantenwacht (APW) Schiphol heeft een uitgebreid takenpakket binnen de muren van het Justitieel Complex op Schiphol. 1 van de taken van de Koninklijke Marechaussee is het bedienen van het FROST-toilet, in de volksmond beter bekend als slikkerstoilet. Op 1 van de in totaal 3 beschikbare toiletten moeten aangehouden drugskoeriers hun behoefte doen, zodat eventuele bewijslast - ingeslikte bolletjes met drugs dus - onderschept kan worden. Verdachten worden zolang als nodig ingesloten op het justitieel complex. Pas als ze 3 keer schone ontlasting hebben geproduceerd, worden ze aan Justitie overgedragen.

De medewerkers van de APW begeleiden de verdachten van en naar het toilet. Daarnaast tellen ze de bolletjes handmatig en zorgen ze ervoor dat de bewijslast veilig wordt opgeslagen. 24 uur per dag en 7 dagen per week zijn er 2 collega's aanwezig die het toilet en de bijbehorende spoelmachine kunnen bedienen. 1 bolletjesslikkerstoilet bestaat uit 3 ruimten. De ruimte met het toilet is de meest eenvoudige. Dan is er een kamer van waaruit de verdachte in de gaten gehouden kan worden tijdens zijn toiletbezoek. Zo wordt toegezien dat niet op het laatste moment bewijslast wordt vernietigd. In de derde ruimte komt de spoelbuis van het toilet uit. Aan de spoelbuis zit een spoelmachine bevestigd, waarmee de bolletjes worden schoongespoeld.

spacer2

Hoe werkt het slikkerstoilet?

Als een bolletjesslikker zijn behoefte heeft gedaan en bolletjes heeft geproduceerd worden deze verpakt en opgeslagen, zodat alle bolletjes nader kunnen worden onderzocht.

In de ruimte waar de bolletjes worden schoon gespoeld zijn minimaal 2 medewerkers van de APW aanwezig. De een haalt het bewijs uit de opvangbak, de ander ziet toe dat alles volgens de gestelde regels gebeurt.

De afvoer van het aangrenzende toilet staat rechtstreeks in verbinding met de 'trommel'. Hierin worden de bolletjes schoongespoeld. Dit gebeurt door water en desinfecterende middelen op de bolletjes te spuiten.

De bolletjes worden met een tang uit de opvangbak gehaald. Er wordt daarbij hardop geteld, zodat er geen misverstand kan bestaan over het aantal bolletjes. De zak met bewijslast wordt veilig bewaard.

Op de computer worden de gegevens van de persoon die naar het toilet gaat ingevoerd. Op die manier is duidelijk wie wat heeft geproduceerd. Met een druk op de knop wordt een proces-verbaal opgesteld.

Het is erg belangrijk dat de water- en drukvoorziening van de sproeiers in de 'trommel' goed is afgesteld. Als het water te hard tegen de bolletjes wordt gespoten, kunnen deze namelijk kapot gaan. Dan gaat bewijs verloren.