09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

Achter de schermen

KMar verlaat Scharnerweg in Maastricht

Na bijna 100 jaar sluit de Koninklijke Marechaussee de deuren van haar statige pand aan de Scharnerweg in Maastricht. De brigade Limburg-Zuid blijft natuurlijk wél in de buurt van de garnizoensstad waar het ooit allemaal begon. De locaties Maastricht, Heerlen en Maastricht Aachen Airport slaan de handen ineen op een splinternieuw complex in Beek. Een kijkje achter de schermen bij de brigade Limburg-Zuid in 5 foto's.

De geschiedenis van Maastricht en de Koninklijke Marechaussee gaat 200 jaar terug. In 1815 werd de eerste compagnie van het Wapen - op tegenwoordig Nederlands grondgebied -  in de stad opgericht. De intrek in het pand aan de Scharnerweg stond voor het begin van de 20ste eeuw gepland, maar de Eerste Wereldoorlog gooide roet in het eten. Toch kwam de kazerne er, al duurde het tot 1925 voor de KMar het pand - voorzien van onder andere sierankers en Nederlands wapenschild - in gebruik nam.

Scroll naar beneden voor meer foto's en tekst.

Tekst: kapitein Jaap Wolting
Foto's: sergeant Hille Hillinga, sergeant-majoor Maartje Roos en Henk Oosting

Niet alleen MTV

Bijna 100 jaar later trekken marechaussees voor de laatste keer de deur van het prachtige pand achter zich dicht, maar het werk gaat door. De core business van 'Limburg-Zuid' is het Mobiel Toezicht Veiligheid. Maar de brigade doet ook militaire politiezorg en de grenspolitietaak op Maastricht Aachen Airport. Ook bewaken en beveiligen is een taak, vroeger voornamelijk statisch, nu ook met dynamische patrouilles langs objecten, zoals het Joint Force Command in Brunssum.

Nieuwbouw Beek

De locaties Maastricht, Heerlen en Maastricht Aachen Airport verhuizen naar verwachting deze zomer naar het nieuwe gebouw in Beek. De fusie heeft voordelen. Zo versterkt werken vanuit 1 locatie de onderlinge samenwerking en zorgt het voor korte(re) lijnen. Aan de buitenkant is het gebouw in Beek niet zo statig als haar voorganger, maar de werkomstandigheden zijn meer van deze tijd. Zat je aan de Scharnerweg in de zon achter enkel glas, dan liep zelfs in het voorjaar de temperatuur al snel hoog op.

Gespecialiseerd in ID-fraude

Als je Maastricht hoort, denk je aan drugsrunners. Niet voor niets had de brigade een goede samenwerking in Joint Hit Teams met de politie. Maar de grootste successen boekt de brigade met het Team Identiteitsfraude (TIF). Ideeën om de ID-fraude te bestrijden zijn bedacht aan de Scharnerweg en overgenomen door grensbrigades tot in Noord-Nederland. Nu is het TIF vooral bezig met interne workshops en het bijspijkeren van de collega's over nieuwe trends. De brigade gaf workshops aan gemeenten, zorgde voor bewustwording bij het OM en hield inloopdagen in de strijd tegen ID-fraude.

Spook aan de Scharnerweg

Een leuke anekdote over het pand aan de Scharnerweg: het schijnt er volgens menig collega te spoken. Sommigen denken dat de geest van de eerste commandant er nog af en toe rondwaart. Het toilet spoelt zomaar door, of plots vallen er zonder reden boeken uit de kast. Heeft het te maken met de gesteldheid van het oude gebouw of is er toch meer…? Hoe dan ook, de Marechaussee zal de Scharnerweg met weemoed verlaten.