Tekst Robert den Hartog
Foto Jeroen Gorter (video) en Corina van Marm (montage)

Wachtmeester-1 Rick, plaatsvervangend groepscommandant Bijstandseenheid KMar

De Bijstandseenheid Koninklijke Marechaussee (BE KMar) is een snel inzetbare, flexibele eenheid. De BE kan snel op- en afschalen, zowel in bewapening en bescherming als de situatie daar om vraagt. Wachtmeester-1 Rick is plaatsvervangend groepscommandant bij de BE KMar. Samen met zijn collega's bewaakt en beveiligt hij sinds begin dit jaar objecten met een hoog risicoprofiel. In de loop van dit jaar wordt deze taak overgenomen door nieuw op te richten HRB-pelotons. Momenteel wordt er personeel geworven voor deze pelotons, onder andere in de rang van marechaussee-1.

Zoals iedere KMar-medewerker volgt ook Rick jaarlijks meerdere malen zogenoemde IBT-dagen. Deze theorie- en praktijkdagen moeten succesvol worden afgerond om voor dit werk gecertificeerd te blijven. Voor Rick en zijn collega's is de IBT-dag begin april toegespitst op de taak van de BE. Het schieten met de Glock, het afleggen van de ambtsinstructie-toets en de Defensie Conditie Proef zijn standaard onderdelen. Om voorbereid te zijn op alle geweldsniveaus waar de BE mee te maken kan krijgen, zijn schieten met het machinepistool MP5 en een presentatie over hedendaagse terreurdreigingen ook onderdelen van het programma. Benieuwd hoe de IBT-dag van Rick is verlopen? Bekijk de clip.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Vanaf volgende maand gaan we van start met een nieuwe serie 'Een dagje KMarren met'. Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl