08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

KMarKort

Cyberconferentie verloopt vlekkeloos

De Koninklijke Marechaussee heeft bijgedragen aan het veilige en onverstoorde verloop van de Global Conference on CyberSpace, die op 16 en 17 april werd gehouden in het World Forum in Den Haag. 1.800 deelnemers uit 100 landen spraken over een open en veilig internet. In totaal zijn 80 extra collega's specifiek voor dit evenement ingezet.

Op Schiphol was een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) opgestart aangezien aankomst en vertrek van veel delegaties op de luchthaven plaatsvond. Ook kwamen er vluchten aan op Rotterdam The Hague Airport. De KMar legde zich toe op grensbewaking, politie- en beveiligingstaken, verkeerstechnische verkeersbegeleiding op en direct rond de luchthaven, bewaken en beveiligen en uitvoeren van CBRNE-checks.

NCSC
lijntje

Nationale Conferentie Onderofficieren 2015

De Koninklijke Marechaussee houdt op donderdag 25 juni de 11de Nationale Conferentie Onderofficieren (NCO) KMar. De NCO KMar wordt net als vorig jaar gehouden op de luitenant-kolonel Tonnetkazerne in 't Harde. Dit jaar is het thema TEAM (Together Everyone Achieves More).

Binnen de Marechaussee zijn veel specialiteiten en kennis beschikbaar en dat moet gedeeld worden. Tijdens de NCO komen de verschillende vakgebieden bij elkaar, zodat iedere deelnemer maximaal kan profiteren van de kennis. De marktplaats zal weer vol staan met experts op verschillende gebieden van binnen en buiten de KMar.

Wilt u ook naar de NCO KMar komen? Meldt u dan voor 15 mei 2015 aan bij je brigade-, sector- of districtsadjudant.

Bekijk hieronder de videoclip van de NCO 2014.

lijntje

Schengenevaluatie 'grenzen' in september

In het najaar van 2015 wordt Nederland onderworpen aan de periodiek terugkerende Schengenevaluatie. Een evaluatie waarbij wordt getoetst of het Schengen Acquis juist wordt nageleefd. Het Schengen Aqcuis is het geheel van verdragsteksten, richtlijnen en besluiten van de Europese Unie.

De Koninklijke Marechaussee wordt op de Schengen buitengrens (lucht en maritiem) geƫvalueerd. Op het gebied van grenstoezicht is de Schengengrenscode bepalend. In 2009 was de laatste evaluatie, toen werden lucht- en maritieme grensdoorlaatposten op verschillende momenten in het jaar bezocht. Dit jaar vallen beide samen in de week van 14-18 september. De KMar is deelprojecthouder van dit onderdeel. Het deelproject 'grenzen' is gesplitst in een deel 'lucht' en een deel 'maritiem'. Met betrekking tot het maritieme grenstoezicht is de Zeehavenpolitie (Haven Rotterdam) een partner die in dit deelproject betrokken is. Naast de KMar en de Zeehavenpolitie zijn de IND, Douane en de kustwacht ook betrokken.

lijntje

KMar biedt Malinese Gendarmerie steun

Wat de Koninklijke Marechaussee op Schiphol doet, doet de Malinese Gendarmerie op de luchthaven van Bamako. Maar omdat het hen aan voldoende training en ook praktische middelen ontbreekt om hun werk goed uit te kunnen voeren, schoot het artikel 4-detachement van de KMar in Mali te hulp.

De KMar zocht contact met de Nederlandse International Police Officers van MINUSMA op het hoofdkwartier in Bamako met het verzoek de Malinese Gendarmerie training te geven in luchthavenbeveiliging. Tevens regelden de marechaussees kantoorartikelen en praktische zaken die van pas komen bij de persoonlijke uitrusting van luchthavenbeveiligers. Tijdens een hartelijke ontmoeting droegen de marechaussees de artikelen onlangs over aan de plaatsvervangend commandant van de gendarmerie van Mali.

lijntje

Boek 'Building Police Integrity'

Tijdens de grote internationale European Union Police Services Training Lowlands Grenade vond op de Marinekazerne in Amsterdam vorig jaar de conferentie Building Police Integrity plaats. Naar aanleiding van de conferentie is het boek 'Building Police integrity, a post-conflict perspective' uitgegeven.

De uitgave is binnenkort te bestellen (ISBN 978-90-817734-1-6) en is een aanrader voor iedereen die integriteit hoog in het vaandel heeft en daar in zijn werk mee bezig is. Het bevat een verzameling van interessante artikelen en standpunten van internationale wetenschappers en professionals. Het boek beoogt een bijdrage te leveren aan (publieke) discussies over dit onderwerp en mogelijk als startpunt te dienen voor verder onderzoek.