x
De Gelderlander

Smak geld en gestolen auto

De Marechaussee heeft langs de A12 bij Zevenaar 42.000 euro aan buitenlandse valuta aangetroffen in een auto van een 27-jarige Belg. Dat meldt De Gelderlander. Omdat de man geen aannemelijke verklaring kon geven voor de grote hoeveelheid geld is hij aangehouden op verdenking van witwassen. De Belg wordt ook verdacht van heling. Hij reed in een auto die 10 dagen eerder was gestolen in België.

x
Dichtbij.nl

Diefstal en 57.000 euro op zak

Op de website dichtbij.nl staat dat de Koninklijke Marechaussee op Schiphol een 44-jarige Ier heeft aangehouden. Een marechausseeteam zag dat de man zich verdacht gedroeg in het winkelgebied van de luchthaven. Tijdens observatie was het team er getuige van dat hij een winkeldiefstal pleegde. Nadat hij was aangehouden bleek na fouillering dat hij 57.000 euro in pakketten omwikkeld met plakband in zijn bezit had. De Marechaussee stelt een onderzoek in naar witwassen.

x
Noordhollands Dagblad

3 Italianen met 1.500 euro vals geld

3 Italianen van 18, 20 en 21 jaar oud hebben geprobeerd om op Schiphol met valse biljetten van 100 euro te betalen. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad. De KMar werd ingeschakeld toen het drietal een vliegticket probeerde te kopen met het valse geld. De Marechaussee kon de verdachten uiteindelijk aanhouden bij de vertrekgate. Bij de mannen werd 1.500 euro vals geld aangetroffen. Dit is in beslag genomen.

x
Omroep Gelderland

Mensensmokkel bij grens A12

Omroep Gelderland meldt dat op de A12 bij de Duitse grens een 37-jarige Eritreëer uit Duitsland is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De man werd door de Marechaussee aangehouden tijdens de controle van een internationale lijnbus. Bij de 37-jarige man waren 2 mensen uit Eritrea die zich niet konden legitimeren. Mogelijk probeerde de aangehouden man de Eritreëers Nederland in te smokkelen. De Marechaussee doet verder onderzoek.

x
Noordhollands Dagblad

Deen en Zweed met qat

De Marechaussee heeft op Schiphol een Deense man en Zweedse vrouw aangehouden met 70 kilo qat. Het Noordhollands Dagblad meldt dat een drugshond van de Douane de qat ontdekte in het ruim van het vliegtuig waarmee de Deen (25) en Zweedse (51) reisden. Ze waren op weg vanuit Afrika naar Duitsland. De douaniers waarschuwden de Marechaussee. De KMar hield bij de gate het duo aan op verdenking van drugssmokkel. De qat is in beslag genomen.

x
De Gelderlander

Roemenen met 10.000 euro aan cosmetica

De Gelderlander schrijft dat de Marechaussee op de A12 bij Zevenaar 2 Roemeense mannen heeft opgepakt met in hun auto een grote partij cosmetica ter waarde van 10.000 euro. De auto van het tweetal werd gecontroleerd door het Grensoverschrijdend Politie Team, een samenwerking tussen de Marechaussee en de Duitse Bundespolizei. Het Roemeense duo wordt verdacht van heling. Ze konden geen verklaring geven waar de spullen vandaan kwamen.

x
De Telegraaf

Franse 'jihadist' op Schiphol

De Marechaussee heeft op Schiphol een 27-jarige Fransman aangehouden die waarschijnlijk naar Syrië wilde reizen om daar deel te nemen aan de gewapende strijd, meldt De Telegraaf. Tijdens een controle liet de man weten op weg te zijn naar Turkije. Toen werd doorgevraagd ontstond het vermoeden dat hij als jihadist op weg was naar Syrië. De Marechaussee en het Openbaar Ministerie hebben een onderzoek ingesteld.

x
De Telegraaf

Wapens op Marktplaats

De Koninklijke Marechaussee heeft een 35-jarige militair aangehouden voor het bezit van verboden wapens. De politie kwam de militair op het spoor via een advertentie op Marktplaats waarin hij een automatisch vuurwapen uit de Tweede Wereldoorlog te koop aanbood. 14 marechaussees en politiemensen doorzochten de woning en de schuur van de man. Daarbij werden er diverse seinpistolen, munitie en hulzen aangetroffen. De man is aangehouden en zit vast. De wapens en munitie zijn in beslag genomen.

x
NOS

Veel meer telefoons op Schiphol doorgespit

De Marechaussee op Schiphol heeft vorig jaar bijna 40 procent meer mobiele telefoons van onder meer reizigers onderzocht dan het jaar ervoor. Dat meldt de NOS. In totaal werden 2.276 telefoons of simkaarten doorgespit. In 2013 kwam het nog maar 1.642 keer voor dat een telefoon of simkaart werd doorzocht. De reden van de sterke stijging komt niet naar voren. Het gaat overigens niet alleen om doorzoekingen bij reizigers, maar het betreft alle doorzoekingen die de KMar uitvoert vanwege de politietaak op Schiphol. Dat is dus ook bijvoorbeeld bij mensen die op de luchthaven werken.

x
Haarlems Dagblad

17.000 euro aan boetes

Het Haarlems Dagblad meldt dat de Marechaussee op Schiphol bij de controle van een 26-jarige man ontdekte dat hij nog 17.000 euro aan boetes had openstaan. Het bedrag was verdeeld over 72 geldboetes. De man werd gecontroleerd omdat hij opviel door zijn gedrag. De man betaalde de boetes en mocht zijn weg vervolgen. Als de man de boetes niet had kunnen voldoen, zou hij 504 dagen de gevangenis in moeten.