Tekst Robert den Hartog
Foto sergeant Henry Westendorp en sergeant-1 Eva Klijn (video)

Opperwachtmeester Willem, coördinator Maritiem en senior Instructeur BSB

De BSB beschikt over maritieme capaciteiten, zoals vaarmiddelen en duikcapaciteit. Opperwachtmeester Willem werkt bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Hij is coördinator Maritiem en senior Instructeur. Dat houdt in dat hij verantwoordelijk is voor de vaaropleiding van toekomstige bootbestuurders en dat hij de inzet van de snelle motorboten (rigid-hulled inflatable boats (RHIB's)) regelt. De snelle motorboten gebruikt de BSB onder andere om te ondersteunen bij operaties zoals het bewaken van de 'blauwe' grens. De RHIB's worden ook ingezet bij grote evenementen, voor persoonsbeveiliging en speciale operaties.

De opleiding tot bootbestuurder is erg intensief. In 3 weken tijd moeten de toekomstige bestuurders alle kneepjes van het vak kennen. Willem is de spin in het web voor de trainingen. Hij geeft zelf instructies, maar zorgt ook dat de bootbestuurders kunnen trainen. Hij bereidt zaken voor, doet de planning met als doel dat de cursisten op het gewenste niveau komen. Behalve de 'standaard' vaarhandelingen en veiligheidsprocedures is er ook ruimte voor bijzondere oefeningen, zoals de helikoptertraining. Mocht de BSB tijdens een operatie op het water stuiten op iemand in nood, dan kunnen ze hulp bieden. De bootbestuurders oefenden voor de eerste keer met een Cougar-helikopter het zogenoemde hoisten: het redden van mensen uit het water en vanaf schepen en boten, zoals de RHIB. Vanwege de hoge snelheid van de RHIB en de helikopter is dit een zeer moeilijke actie om te trainen.

Ook in 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl