09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Achter de schermen

Samenwerkingsverband Liquide Middelen

De Koninklijke Marechaussee hield na een melding van de Douane op Schiphol begin februari een 49-jarige man uit Amsterdam aan met 28.000 euro op zak. Na verder onderzoek door het rechercheteam van het Samenwerkingsverband Liquide Middelen (SVLM) werden bij 2 doorzoekingen bijna 2 kilo cocaïne, een vreemdeling en een vervalst Venezolaans paspoort aangetroffen. Een kijkje achter de schermen bij het SVLM in 5 foto's.

Het Samenwerkingsverband Liquide Middelen (SVLM) bestaat sinds juni 2013 en werkt op Schiphol. Het SVLM focust zich op geld. Een deel van het samenwerkingsverband wordt gevormd door een rechercheteam van de KMar. De andere partners zijn de Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie. Gezamenlijk bestrijden ze geldkoeriers en witwassen op luchthaven Schiphol. De organisaties werken samen, maar werken niet gezamenlijk aan een zaak. Ze verdelen het werkaanbod en houden elkaar op de hoogte van lopende zaken

Werkterrein Schiphol

De Douane op Schiphol is een van de voornaamste aanbieders van werk voor het SVLM. Als ze tijdens controles op de luchthaven grote geldbedragen aantreffen en de situatie verdacht vinden, nemen ze contact op. Maar er komen ook anonieme tips binnen en het SVLM pakt zelfstandig zaken op. Na een melding neemt het SVLM het geld in beslag en gaat het aan de hand van het gevonden geld op zoek naar nog meer geld en opdrachtgevers. Dit leidt vaak tot doorzoekingen, die de leden van SVLM zelf uitvoeren. 

'Misdaad mag niet lonen'

Het SVLM sluit aan bij het landelijk programma Afpakken. Met als motto ‘misdaad mag niet lonen’ werken opsporingsdiensten samen om meer, slimmer en effectiever crimineel verkregen vermogen op te sporen en af te pakken. In veel gevallen draait criminaliteit om snel geld te verdienen. Het rechercheteam van de KMar is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Het is een van de meest hectische afdelingen binnen de brigade Recherche. Op het moment dat er verdacht geld wordt aangetroffen is het van belang dat er snel actie wordt ondernomen. 

Mooie successen

Het SVLM boekt regelmatig aansprekende resultaten. De ene keer is het geld makkelijk te vinden. Zo reisden 2 Nederlandse vrouwen in november 2014 met 210.000 Amerikaanse dollars in hun handbagage. Soms worden er creatieve manieren bedacht om het geld over de grens te krijgen. Landelijke media berichtten in april 2014 over een Colombiaanse vrouw die 750.000 euro had verstopt in kinderspeelgoed. Het SVLM heeft beide zaken verder onderzocht.

Bijvangsten

Op locaties waar grote geldbedragen worden aangetroffen is vaak ook sprake van bijvangsten. Het SVLM, dat tijdens doorzoekingen op verzoek wordt bijgestaan door een arrestatieteam van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, treft dikwijls grote hoeveelheden drugs aan. Deze bijvangsten handelt het SVLM ook af. In februari stuitte het SVLM bij een doorzoeking niet alleen op bijna 50.000 euro, maar ook op 215 kilo marihuana.