Tekst Ingmar Kooman
Foto sergeant Hille Hillinga en sergeant-majoor Peter van Bastelaar (video)

Armoverstrekkingen, vastzetten en verzet breken

“IK DOE RUSTIG!” Makkelijk maken ze het elkaar zeker niet tijdens de Integrale beroepsvaardigheidstraining (IBT). Geregeld slaken de collega’s pijnkreten en gesmoorde verwensingen. Een treintafeltje in je maag, een stoelleuning tegen je knie, het is duidelijk even iets anders, trainen in de trein.

Mobiel Toezicht Veiligheid op treinen is niets nieuws voor de marechaussee. Wel heeft het spoor sinds 8 juli nog meer de aandacht. Het toezicht op de treinen is verruimd. Marechaussees kunnen daardoor effectiever optreden tegen mensensmokkel en illegaal verblijf.

x

Krappe treincoupés

Doorgaans zijn verbale vaardigheden en correcte omgangsvormen bij die controles ruim voldoende. De collega’s hoeven niet vaak fysiek op te treden, maar als het er tóch op aankomt kan je maar beter weten wat je moet doen. In een trein is dat namelijk een ‘broodje speciaal’: de krappe treincoupés beperken de handelingsvrijheid sterk.

7 leden van de treinteams van de brigade Oostgrens-Midden ondervonden dit onlangs aan den lijve. IBT-instructeur wachtmeester-1 Sidney Verdonk verzorgde een speciale training in een nagebouwde treincoupé bij het IBT-centrum van de politie in Leusden. “De technieken kennen deze jongens wel”, legt hij uit. “Maar hoe pas je ze goed toe in een afwijkende omgeving? Je moet het ervaren om het goed te kunnen plaatsen.”

x

De interventies zijn kort, maar hevig. Armoverstrekkingen, vastzetten en verzet breken. Gezichten maken nader kennis met zittingen, ramen en de vloerbedekking. De verdachten verdwijnen voorover gebogen, achterstevoren of zijdelings door het gangpad. Het zweet gutst al snel van de voorhoofden, aangespoord door Verdonk. “Doen zij moeilijk? Dan maak je het hen nog moeilijker!”

Zelf zien hoe de marechaussees het er vanaf brachten? Bekijk de videoclip.