Lyon, Frankrijk

“Ik werk sinds medio maart 2014 bij Interpol in het Franse Lyon. Dit is voor een periode van 6 maanden met eventueel een verlenging van 6 maanden. Ik ben liaison officer namens EUNAVFOR (EU Naval Forces). Dit is de militaire organisatie die met een aantal militaire schepen de piraterij bestrijdt voor de kust van Somalië. Ze proberen eventuele piraten ‘op te houden’ en over te dragen aan ´law enforcement´.

x

Alle verzamelde informatie wordt aan Interpol verstrekt en Interpol verstrekt deze informatie eventueel door aan haar 190 lidstaten. Voor deze overdracht van militaire informatie naar een politieorganisatie ben ik verantwoordelijk. Op dit moment zijn er geen actuele kapingen bij Somalië, wel bij West Afrika en Azië. We verzamelen informatie over de piratenleiders van de afgelopen jaren en zoeken landen die deze willen én kunnen veroordelen. Verder wordt de database van Interpol actueel gehouden.

x

Ik werk in een gebouw waar 550 collega’s met meer dan 100 nationaliteiten samenwerken. Elk persoon is uniek en de verbondenheid zit hem vooral in het politieman zijn. Dat maakt het werk hier leuk en uitdagend. Op de afdeling waar ik werk, maritime security (MTS), werken collega’s uit Griekenland, Duitsland, Bahrein, Italië, Australië, Frankrijk en Armenië. Gelukkig is een van de voertalen Engels.

x

Lyon is een heel mooie stad. Ik kende het alleen als tussenstation naar Spanje, maar het heeft een indrukwekkend oud centrum (vieux Lyon). Dit staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en bestaat uit mooie oude gebouwen en veel restaurantjes. Lyon staat als eeuwen bekend als de hoofdstad van de gastronomie. Een aangename bijkomstigheid."

Kapitein Jaap

EUNAVFOR
Liaison to Interpol